Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Građevinski radovi

B&F reč nedelje: Građevinski radovi

by bifadmin

Pre desetak dana ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će u naredne dve godine vrednost građevinskih radova za domaće firme iznositi 970 miliona evra. To bi trebalo da budu kompanije sa bele liste, odnosno one koje izmiruju obaveze, imaju radnike i plaćaju ih.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović tog istog dana upozorila je da građevinske firme koje nemaju nijednog zaposlenog dobijaju „milionske poslove“ i da se takvoj praksi mora stati na put. Sindikalci takođe upozoravaju da je broj zaposlenih u našem građevinskom sektoru manji od potrebnog, kao i da su zarade u njemu niže od republičkog proseka. Naime, pre svetske krize, u 2007. godini u građevinarstvu Srbije je bilo zaposleno 82.750 radnika, a sada 63.166 radnika. Njihova prosečna zarada je oko 40.000 dinara.

 

Gradjevinski radovi

 

Osim toga, domaća građevinska industrija koja je nekada bila poznata u svetu, spala je na to da i u svojoj zemlji uglavnom igra sporednu ulogu – domaće kompanije su češće podizvođači nego izvođači glavnih radova na infrastrukturnim projektima u Srbiji. To se dobro vidi na primeru izgradnje koridora – Privredna komora građevinske industrije Srbije objavila je da je na Koridoru X od 18 ugovora samo jedan pripao našim firmama.

Osim toga, često se izvođači radova biraju po kriterijumu najniže cene a ne kvaliteta, pa zato dolazi do propusta i kašnjenja koja su već poprimila šaljive razmere. Pre tri godine Ministarstvo građevine je napravilo procenu po kojoj je loša projektna dokumentacija za istočni i južni deo Koridora X, zbog dorade projekata, penala i dodatnih radova državu koštala oko 70 miliona evra. Ta suma je, u međuvremenu, “porasla”, a nezvanične procene su da će do kraja izgradnje visina odštetnih zahteva dostići oko 300 miliona evra.

 

Gradjevinski radovi 2

 

Stručnjaci tvrde da problem leži u dampingovanim cenama po kojima su se sa izvođačima sklapali ugovori. Struka je procenila i dokazala da je za izgradnju istočnog i južnog kraka potrebno nešto više od milijardu evra, a nadležni su ugovorili radove sa izvođačima za oko 700 miliona evra. Sa tako ugovorenim cenama najavljen je problem na svakom gradilištu. Pošto su u Srbiju došli da zarade, investitori su počeli od starta da otvaraju probleme u vidu obrušavanja kosina na budućoj trasi i da potražuju dodatna odštetna sredstva.

“Neki izvođači žive od toga da jeftino ugovore posao, a da ga kroz dodatne radove dobro naplate” kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije i dodaje da se dešava i da projektant svesno “ispusti” nešto, a da potencijalnom izvođaču ukaže na propust kako bi se javio na tender sa najnižom ponudom, a posle kroz dodatne radove uzeo više novca.

Nadamo se da će novi radovi popraviti ovu situaciju.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...