Home VestiEkonomija Rast srpskog BDP-a u 2017. oko 3%

Rast srpskog BDP-a u 2017. oko 3%

by bifadmin

Ekonomski rezultati Srbije su u 2016. godini prevazišli očekivanja, uz značajno poboljšanje indikatora interne i eksterne stabilnosti. Rast BDP-a u 2016. godini od 2,8% na međugodišnjem nivou bio je znatno iznad inicijalnih projekcija (oko 1,5% međugodišnje), kaže se na početku istraživanja Makroekonomski izgledi u Srbiji Erste Grupe. Za 2017. godinu u istraživanju se predviđa rast BDP-a od oko 3 odsto.

Stopa zaposlenosti po Anketi o radnoj snazi porasla je na 45,2% u odnosu na 42,5% u istom periodu pre godinu dana, a dobri izvozni rezultati su uticali na smanjenje trgovinskog deficita, koji se procenjuje na oko 10,7% BDP-a. Što se fiskalne situacije tiče, prilivi poreskih prihoda koji su premašili očekivanja, različiti neporeski jednokratni prihodi i nešto niže izvršenje budžetskih rashoda od planiranih doveli su do značajnog smanjenja fiskalnog deficita na oko 1,4% BDP-a u odnosu na inicijalno planiranih 4% BDP-a i 2,1% BDP-a nakon revidiranja programa MMF-a. Niži deficit je doveo do stabilizacije javnog duga, koji se procenjuje na ispod 74% BDP-a u odnosu na 74,7% BDP-a u 2015. godini.

Ekonomisiti Erste Grupe predviđaju da će se ta pozitivna kretanja nastaviti u 2017. godini, pri čemu će trend rasta uglavnom biti podržan rastom domaće tražnje, dok bi učinak neto izvoza mogao da bude neutralniji. Na osnovu svega navedenog, u 2017. godini očekujemo rast BDP-a oko 3% na međugodišnjem nivou. Što se tiče monetarne politike, NBS bi mogla da počne da menja svoj relaksirani stav politike u drugoj polovini 2017. povećanjem referentne kamatne stope ka 4,5%, pošto se očekuje povećanje inflacije i pooštravanje monetarne politike Federalnih rezervi.

U fiskalnoj oblasti očekuju se umerenije aktivnosti na konsolidaciji, ali bi bolji ekonomski rezultati i rezultat u 2016. koji je premašio očekivanja trebalo da zadrže deficit na aktuelnom nivou, u smislu udela u BDP-u, i nastave da podržavaju odnos duga i BDP-a.

Pročitajte i ovo...