Home VestiEkonomija Jaffa kupila Banini po početnoj ceni od 1,86 milijardi dinara

Jaffa kupila Banini po početnoj ceni od 1,86 milijardi dinara

by bifadmin

Jaffa iz Crvenke kupila je danas Banini po početnoj ceni od 1,86 milijardi dinara, potvrdila je za eKapiju stečajna upravnica Baninija Dragana Galić.

Podsetimo, dokumentaciju za učešće na licitaciji za kupovinu fabrike Banini u stečaju otkupile su četiri domaće kompanije – Industrija mesa Matijević iz Novog Sada, Galenika Fitofarmacija iz Beograda, Bambi iz Požarevca i Jaffa iz Crvenke.

Privredni sud u Zrenjaninu je odlučio da se fabrika Banini proda, jer je na zahtev Societe Generale banke u stečaju od aprila prošle godine. Ova banka je tražila da se pokrene stečaj kako bi u tom postupku naplatila svoja potraživanja od oko 15 mil EUR, jer drugačije nije mogla da vrati pozajmljeni novac.

Problemi ove fabrike počeli su 2010. godine kada se Banini zadužio kod banaka radi izgradnje novog pogona na Teremijskom drumu. Ubrzo su počele da stižu visoke rate kredita koje su se konstantno uvećavale, pa je fabrika sve više zapadala u dugove koji su je doveli i do stečaja.

Generalni direktor kompanije Jaffa Bojan Knežević je posle aukcije rekao da odluka o kupovini Baninija nije bila laka, jer je početna cena visoka.

On je dodao da je strateška odluka Jaffe bila da vlasniku – Kappa Star Group, predloži tu akviziciju, jer veruje u zajednički potencijal proizvoda Jaffe i Baninija.

– Pred nama je veliki posao, planiramo da podignemo proizvodnju u Kikindi. Ovde ćemo proizvoditi isti asortiman koji je Banini do sada imao – najavio je Knežević i poručio da oko 500 radnika Baninija ne treba da brine za svoja radna mesta, jer im „fabrika bez radnika ništa ne znači“, prenosi Blic.

Izvor: Blic, eKapija

Pročitajte i ovo...