Home VestiEkonomija Matijević hoće da kupi Banini

Matijević hoće da kupi Banini

by bifadmin

Za vlasništvo nad kikindskim AD Banini zasad su zainteresovani Fabrika biskvita Jaffa i Industrija mesa Matijević, Petra Matijevića. Obe ove kompanije za po 500.000 dinara otkupile su tendersku dokumentaciju i tako potvrdile nezvanične najave da su voljni da preuzmu poznatu kikindsku fabriku, koja se, odlukom Privrednog suda u Zrenjaninu, uz saglasnost najvećih poverilaca – bankara i države – nudi na prodaju u okviru stečaja.

Aukcijska prodaja je, inače, zakazana za 21. mart. Početna cena celokupne imovine Baninija je 15 mil EUR, što je polovina procenjene vrednosti fabričkog vlasništva. Po mišljenju ekonomista, budući gazda proizvodnjom će veoma brzo nadomestiti utrošeno za ovu akviziciju. Uslov je, naravno, da tokom prodajnog nadmetanja cena posrnulog srpskog giganta u konditorskoj industriji osetnije ne poraste.

Inače, Banini je odavno u blokadi. Njegovi pogoni, proizvodnja, prodajna mreža i robna marka prethodno su, pod, najblaže rečeno, neobičnim okolnostima izdati u zakup sestrinskoj firmi Konditori Malenčić, čiji je stopostotni gazda Branko Malenčić, jedan od gazda i rukovodilaca Baninija. Malenčiću su tada ustupljeni i svi zaposleni.

U međuvremenu, policija je upala u ovu fabriku kolača i počela temeljno da češlja njenu poslovnu dokumentaciju. Krajem prošle godine usledila je krivična prijava protiv ključnih ljudi u kikindskoj konditorskoj indistriji, Radojka Stanića i Branka Malenčića. Oni se terete da su počinili više dela iz oblasti privrednog kriminala i tako za nekoliko stotina miliona dinara oštetili poverioce i državu. Krivični predmet je u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Zrenjaninu i tek je na početku.

I Konditori Malenčić našli su se pre mesec dana u blokadi. Oko 580 radnika, svojevremeno preuzetih od Baninija, uglavnom su kod kuće, s obećanih 60% plate. Povremeno se, u manjim grupama, pozivaju u fabriku – da se ispune preostale ugovorene obaveze prema kupcima. I svi se nadaju da će novi gazda, srpski kralj mesa ili neko drugi, biti ozbiljan biznismen, te da će ih – vratiti na posao.

Izvor: Novosti, eKapija

Pročitajte i ovo...