Home VestiEkonomija Oglašen javni poziv za prodaju Azotare, Petrohemije i MSK

Oglašen javni poziv za prodaju Azotare, Petrohemije i MSK

by bifadmin

Ministarstvo privrede objavilo je danas javne pozive za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učestvovanje u privatizaciji tri fabrike petrohemijskog kompleksa – Metanolsko-sirćetnog kompleksa iz Kikinde i pančevačkih postrojenja Azotara i Petrohemija.

Javni poziv otvoren je do 3. maja 2017, a zainteresovani u pismu treba da predlože plan investicija i proizvodnje i model privatizacije.

Kako Radio-televizija Srbije podseća, Petrohemija ima pogone u Pančevu, Zrenjaninu i Elemiru, sa 1.400 zaposlenih. Među deset je najvećih izvoznika u zemlji. Krajem prošle godine Vlada je počela i rešavanje starih dugovanja.

“Petrohemija uspešno posluje. Prošle godine je napravila 61 mil EUR dobiti. Ove godine će biti slično, možda i više pošto je sada i fabrika sintetičkog kaučuka u Elemiru počela profitabilno da radi”, kaže Zoran Popović sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju za RTS.

Metanolsko-sirćetni kombinat u Kikindi je u dobrom tehničkom stanju i ima 530 zaposlenih. Vlada je, posle četvorogodišnje pauze, pre 16 meseci pokrenula proizvodnju jer je za potecijalne partnere važno da fabrika radi.

U Azotari, koja proizvodi veštačka đubriva i azotna jedinjenja, radi 800 ljudi.

Izvor: RTS, eKapija

Pročitajte i ovo...