Home VestiEkonomija Kreditna aktivnost u Srbiji se oporavlja ali bankarski sektor je i dalje nesiguran

Kreditna aktivnost u Srbiji se oporavlja ali bankarski sektor je i dalje nesiguran

by bifadmin

Kreditno okruženje u Srbiji se popravlja. NBS je odgovorila na nisku inflaciju (od 1,6% u decembru 2016), smanjenjem referentne kamatne stope na 4,0% (sa 11,25% koliko je iznosila u 2013-oj godini). Poslovne banke su takođe smanjile svoje kamate. Veća konkurencija između poslovnih banaka dovodi do ublažavanja kriterijuma kreditiranja. Ovi faktori zajedno su generisali ekspanziju ponuđenih kredita privatnom sektoru.

Međutim, pozitivan trend nije konsolidovan i razni faktori mogu sprečiti budući rast kredita. Banke su i dalje opterećene visokim količinama nenaplativih kredita, (17,0% od ukupnih kredita u decembru 2016) što je jedan od najviših odnosa u svetu. NBS je snizila ciljnu inflaciju sa 4% ± 1,5% na 3% ± 1,5%, odgađajući trenutak kada će podići kamatne stope, naročito što i centralne banke širom sveta reaguju na isti način. Zbog toga, iako se rizik kašnjenja računa smanjuje, izvoznicima se preporučuje da i dalje zahtevaju potvrđeni dokumentarni akreditiv pre slanja robe srpskim partnerima, piše Ljiljana Dević-Cupara ispred D&B Serbia, Bisnode doo.

Po globalnom indeksu percepcije korupcije za 2016. godinu Srbija je na 72. mestu u svetu (pala je za jedno mesto u odnosu na prošlu godinu). Prema D&B analitičarima, korupcija je prisutna pri dobijanju tendera raspisanih od strane države i u većem delu državnog aparata, kod zaposlenih u sudstvu, miliciji, saobraćajnoj miliciji , kao i u institucijama nadležnim za izdavanje dozvola i odobrenja.

Dun & Bradstreet, najveća bonitetna kuća na svetu, u martovskom izveštaju svrstava Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja. U regionu smo u istoj grupi sa Hrvatskom, Bugarskom, Rumunijom, Mađarskom, Makedonijom i Albanijom. Ovog meseca rizik je povećan Rumuniji, Čileu i Jordanu, dok je smanjen Egiptu i Islandu.

Pročitajte i ovo...