Home VestiEkonomija AIK Banka kupila Alpha Banku, vraća se ime Jubanka

AIK Banka kupila Alpha Banku, vraća se ime Jubanka

by bifadmin

Ugovor o preuzimanju 100% akcija Alpha Bank Srbije u vlasništvo AIK Banka a.d. Beograd potpisan je juče u sedištu Alpha Bank Srbija u Beogradu. Alpha Bank će svoje poslovno ime promeniti u Jubanka a.d., čime se i simbolično potvrđuje njen povratak u društvo banaka sa domaćim kapitalom, budući da je ime Jubanka poznato srpskom finansijskom tržištu još od polovine XX veka.

Na svečanom događaju upriličenom ovim povodom, predstavljen je i novi Izvršni odbor Jubanke, na čijem čelu će biti predsednik, Aleksandra Erdoglija, dugogodišnji član upravljačkog tima Alpha Bank, čime se obezbeđuje kontinuitet poslovanja.

Pozitivni efekti preuzimanja očekukuju se u svim poslovnim segmentima, prevashodno u povećanju prihoda i širenju baze klijenata u svim segmentima u kojima banke posluju.

„Akvizicijom Alpha Banke, stvoriće se sinergija dve finansijske institucije, od kojih je jedna AIK Banka, visoko kapitalizovana, u vrhu srpskog bankarskog tržišta, sa bilansnom sumom od 175,3 milijarde dinara na kraju 2016. godine. Ova transakcija omogućiće obema bankama objedinjen zajednički nastup na tržištu Srbije. Takođe, ova sinergija je od velikog značaja zbog same činjenice da će se Jubanka ponovo naći u domaćim rukama“ izjavila je Jelena Galić, predsednik Izvršnog odbora AIK Banke.

AIK Banka nastavlja sa širenjem svog poslovanja i baze klijenata i partnera u zemlji, ali i izvan granica Srbije, na tržište EU. U februaru ove godine, AIK Banka dobila je odobrenje Evropske centralne banke za dalje sticanje akcija slovenačke Gorenjske banke iz Kranja. Na osnovu ove odluke AIK Banka može steći do 100 odsto kapitala i glasačkih prava u Gorenjskoj banci. Aktivnosti AIK Banke, poput ove, ne rezultiraju isključivo širenjem saradnje sa lokalnim i EU tržištem na polju bankarskog poslovanja, već i stvaranju pretpostavki za proširenje poslovanja na druge oblasti privrede, čime se jača ekonomska konkurentnost čitave regije.

Pored toga što zauzima jednu od vodećih pozicija po broju klijenata, AIK Banka je lider po adekvatnosti kapitala bankarskog sistema Srbije, ali i po efikasnosti, a kada je reč o profitabilnosti, zauzima treću poziciju. Evropsko poslovno veće je u okviru svojih nagrada International Socrates Award Ceremony, dodelilo AIK Banci priznanje za najbolju regionalnu instituciju, a prestižni britanski ekonomski magazin International Banker, dodelio je AIK Banci u 2015. i 2016. godini nagradu za najbolju komercijalnu banku u Srbiji i najbolju banku u pružanju servisa klijentima u Istočnoj Evropi.

Jubanka A.D. Beograd je osnovana 1956. godine, kao glavna filijala Jugoslovenske banke za spoljnu trgovinu, da bi se tokom svog 47-godišnjeg postojanja transformisala više puta. Od 1991. godine posluje pod imenom Jubanka. U periodu do 2005. godine Jubanka predstavlja jednu od vodećih banaka u srpskom bankarstvu, rangirana među prvih 10 banaka na tržištu. U februaru 2005. godine, Jubanka je prodata grčkoj Alpha Bank AE. Potpisivanjem kupoprodajnog ugovora, vrednog 152 mln EUR završena je prva privatizacija srpske banke u državnom vlasništvu. Od aprila 2017. godine, Jubanka se vraća na srpsko tržište.

Pročitajte i ovo...