Home VestiEkonomija Grčka postigla dogovor sa kreditorima, odluku pozdravili EK i MMF

Grčka postigla dogovor sa kreditorima, odluku pozdravili EK i MMF

by bifadmin

Grčka vlada saopštila je jutros da je postigla dogovor s medjunarodnim kreditorima o uslovima za novi paket pomoći, posle višemesečnih pregovora.

Uslovi za paket pomoći, izmedju ostalog, uključuju ponovno smanjenje penzija u 2019. godini i obavezu da se održi visok primarni budžetski suficit pošto sadašnji program bude završen sledeće godine.

Evropska komisija, Medjunarodni monetarni fond (MMF) i evropske finansijske institucije pozdravile su postignut dogovor, navodeći da su grčke vlasti „potvrdile nameru da brzo realizuju ovaj paket“.

U saopštenju je navedeno da će dogovor „sada biti dopunjen daljim razgovorima u narednim nedeljama o strategiji“ kako bi se obezbedila održivost duga Grčke.

Evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi rekao je da je „došlo vreme da se okrene stranica dugog i teškog poglavlja štednje za grčki narod“.

„Ovim sporazumom sad moramo da napišemo novu priču o stabilnosti, radnim mestima i rasta Grčke, ali i evrozoni u celini“, rekao je Moskovisi.

Levičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa treba da odobri nove mere štednje do sredine maja, da bi ministri finansija evrozone mogli da odmrznu fondove za planirani sastanak 22. maja.

„Rekli smo mnogo puta… ovo je bolni kompromis“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Grčke Panos Skurletis državnoj televiziji ERT.

Dogovor je postignut posle sastanka koji je trajao tokom noći u jednom hotelu u Atini, a grčki zvaničnici su naveli da su kreditori odustali, izmedju ostalog, od zahteva da se ukine dugačka lista prava iz radnog odnosa.

Demonstranti su se okupili ispred ulaza hotela tokom protesta za Medjunarodni dan rada, 1. maj, nekoliko sati pre nego što je postignut dogovor Vlade Grčke i kreditora, ali ih je policija sprečila da udju u zgradu.

Grčka zavisi od medjunarodne pomoći od 2010. godine i da bi dobila sredstva morala je u više navrata da smanji plate i poveća poreze tokom prethodnih sedam godina. Produbljena recesija izbrisala je četvrtinu privrede, a svaki četvrti zaposleni ostao je bez posla.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...