Home VestiPolitika i društvo Poljska, Mađarska i Češka Republika u problemu jer ne prihvataju izbeglice

Poljska, Mađarska i Češka Republika u problemu jer ne prihvataju izbeglice

by bifadmin

Evropska komisija je glasala za otvaranje prekršajnog postupka protiv Poljske, Mađarske i Češke Republike zato što nisu prihvatile onaj broj izbeglica koji je dogovoren sporazumom EU iz 2015.

Da podsetimo, Evropska unija je zahtevala od ove ti zemlje da prime određeni broj raseljenih iz ratom rastrzanih zemalja. Svaka zemlja koja je obavezana pomenutim sporazumom trebalo je da na tri meseca prihvata izbeglice. Samo su Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska i Irska u ovom slučaju predstavljale izuzetak.

Poljska je trebalo da prihvati 6.182 izbeglice iz Italije i Grčke, a Češka i Mađarska 2.691 i 1.294.

No, Mađarska i Poljska od tada nisu primile nikoga od njih, a Češka je otvorila svoja vrata za 12 raseljenih lica. Ove države smatraju da kvote za prihvatanje migranata ne treba da budu obavezujuće, iako su zapravo njihove niske u odnosu na one koje su nametnute nekim drugim članicama Unije. Mađarska i Slovačka su se čak žalile na ovu odluku Evropskom sudu pravde a presuda se očekuje u julu. No, čini se da je Evropska komisija toliko sigurna u krajnji ishod ovog suđenja da je već pokrenula prekršajni postupak protiv država koje ne poštuju sporazum.

Sve ovo je, prema Blumbergu, samo deo problema jer navodno razvijene evropske zemlje sumnjaju da države iz bivšeg komunističkog bloka ne poštuju dovoljno liberalne, demokratske vrednosti na kojima se zasniva Unija.

Pročitajte i ovo...