Home VestiEkonomija Šta donosi pad cene sirove nafte u Srbiji?

Šta donosi pad cene sirove nafte u Srbiji?

by bifadmin

Pad cena sirove nafte se nastavlja jer je svetsko tržište crnog zlata uzburkala velika ponuda. Barel je ponovo oko 45 dolara. Iako od maja i na našim pumpama cene derivata padaju, u proseku su niže do pet dinara. Vozači očekuju veće sniženje – posebno dizela, koji je u okruženju jeftiniji.

Davor Tintor automobil koristi svaki dan za prevoz robe, pa za gorivo ima kalkulaciju kako bi prošao jeftinije.

„Svako pojeftinjenje znači jer prolazim dosta kilometara mesečno, posao mi zavisi od puta. Zalihe ne pravim u odnosu na to da li je jeftinije ili skuplje, već sipam po potrebi, u zavisnosti od posla. To se pokazalo kao ubedljivo najisplativije rešenje“, objašnjava Tintor, trgovac iz Beograda.

I dok vozači očekuju veće pojeftinjenje goriva, u naftnim kompanijama obrazlažu svoju računicu.

„Već pet nedelja zaredom analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije pokazuje da prosečne maloprodajne cene u Srbiji padaju. Verovatno to nije zadovoljavajućim tempom koji bi potrošači želeli, ali to je maksimum koji može da se ostvari u ovom trenutku. Ovo je realna cena sa ovim nivoom poslovnog okruženja u Srbiji i sa ovim nivom državnih zahvatanja“, navodi Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Niže cene barela su dobra prilika i da država poveća obavezne rezerve nafte i derivata, što je uslov na putu ka Evropskoj uniji. Prošlog meseca Ministarstvo energetike raspisalo je tender.

„Tender je uspešno sproveden i nabavljena je određena količina naftnih derivata u trenutku kada je cena bila najpovoljnija za nas na tržištu. Naravno, mi taj trend pratimo tako da ćemo i u budućem periodu ispuniti sve svoje obaveze godišnjim programom poslovanja naše Uprave za nabavku određenih količina naftnih energenata“, objašnjava Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu energetike.

Pad cena crnog zlata zemlje izvoznice – članice OPEK-a pokušale su da zaustave ograničenjem proizvodnje, ali to za sada ne daje rezultate. Međunarodna Agencija za energiju prognozira da će zbog rasta proizvodnje i zaliha u zemljama van te organizacije, a posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, već iduće godine ponuda nafte nadmašiti tražnju.

„To je nedavno objavio i predsednik Tramp kada je najavio da će se strateške rezerve, čak dobar deo strateških rezervi ponuditi svetskom tržištu nafte, a najavio je i otvaranje novih bušotina u Aljasci. Ti signali koje je poslao negativno utiču, daju jedan negativan teg na cenu nafte“, navodi Aleksandar Zavišić, investicioni savetnik u Kapital RS.

Niska cena nafte odgovara vozačima i privredi, ali u naftnim kompanijama kažu da bi nastavak tog trenda mogao da zaustavi investicije u naftnom sektoru.

Izvor: eKapija, RTS

Pročitajte i ovo...