Home VestiIT i nauka Broj korisnika mobilnog interneta raste za preko milion dnevno

Broj korisnika mobilnog interneta raste za preko milion dnevno

by bifadmin

Najnovije Ericsson Mobility Report istraživanje predviđa da će do 2022. godine biti 2,6 milijardi novih korisnika mobilnog širokopojasnog interneta, odnosno preko milion novih korisnika dnevno. Dominantna tehnologija za internet pristup 2018. godine biće LTE, odnosno 4G, koja će zbog toga biti najbrže rastuća mobilna tehnologija ikada.

Ukupan svetski mobilni saobraćaj je porastao za 70% u periodu od prvog tromesečja 2016. do prvog tromesečja 2017. godine, a kompanija Ericsson u svojoj analizi predviđa brzi rast mobilnog povezivanja i porast prenosa mobilnih podataka na globalnom nivou za čak osam puta do 2022. godine u odnosu na trenutni obim prenosa.

Ova količina prenosa podataka ekvivalenta je količini podataka koja se prenese kada bi celokupno stanovništvo Španije strimovalo HD video sadržaj 24 sata dnevno tokom mesec dana, ili količini podataka koja se prenese kada bi jedan pretplatnik strimovao HD video snimke neprekidno tokom 3,55 miliona godina (31 milijardi sati neprekidnog HD video striminga).

U narednih šest godina, skoro 2,6 milijardi novih pretplatnika počeće da koristi mobilne širokopojasne mreže, a to je dovoljno da se stadion za Evropsko fudbalsko prvenstvo (sa kapacitetom od 50.000 ljudi) napuni 20 puta svakog dana.

Najnoviji set podataka o porastu broja pretplatnika i prenosa podataka u mobilnim mrežama predstavljen je u junskom izdanju Ericsson Mobility Report istraživanja. Ono ukazuje na najveći godišnji rast mobilnih podataka posmatrano od 2013. godine, za šta je zaslužan veliki rast u Indiji, i ukazuje na sve veću potrebu za mobilnim internet saobraćajem.

Korišćenje pametnih telefona i jednostavan pristup mobilnim internet servisima čini veliki deo podataka o mobilnom saobraćaju. U Ericsson-u analiziraju „prenos mobilnih podataka na pametnim telefonima“ bez „mobilnog data saobraćaja“ kako bi se ovaj trend jasnije ilustrovao. Do kraja 2022. godine, ukupan prenos mobilnih podataka na pametnim telefonima će porasti devet puta, i dostići će brojku od 66 ExaByte-a mesečno.

Niklas Hejveldop, glavni strateg i direktor Sektora za tehnologiju i poslovanje u kompaniji Ericsson, izjavio je da broj 4G pretplatnika raste brže nego ikada, ubrzava se zamena LTE protokola Voice protokolom, a rast mobilnog saobraćaja je sada na nivou koji nismo videli od 2013. godine. „Posebno me raduje to što telekomunikaciona industrija preduzima odlučne korake ka unapređenju mreže, uključujući i odobrenje Non-Standalone 5G New Radio rešenja koje će omogućiti ranu implementaciju 5G tehnologije. Naš izveštaj predviđa da će ova implementacija rezultirati u više od pola milijardi 5G pretplata i 15% pokrivenosti svetske populacije do 2022. godine“, istakao je Hejveldop.

LTE postaje najzastupljenija tehnologija ikada

Očekuje se da će 2018. godine, LTE prevazići GSM kao tehnologija sa najvećim pristupom po broju pretplatnika. Brzina kojom se ova tehnologija implementira i usvaja nije do sad bila viđena. Bilo je potrebno samo pet godina da LTE tehnologija dođe do 2,5 milijardi ljudi, u poređenju sa WCDMA/HSPA ili 3G tehnologijom kojoj je bilo potrebno osam godina. Samo u trećem kvartalu ove godine očekuje se da će doći do rasta od 250 miliona novih LTE pretplatnika.

Dok je rast LTE tehnologije pokrenut potražnjom za unapređenim korisničkim iskustvom i bržim mrežama, implementaciju 5G tehnologije stimulisaće potreba za unapređenim karakteristikama mobilnog širokopojasnog interneta i industrijskim rešenjima za automatizaciju i povećanu efikasnost procesa. Može se reći da će 5G biti ona mreža koja je podržati najširi spektar slučajeva upotrebe. Više od pola milijardi 5G pretplatnika bi trebalo da bude aktivno do 2022. godine, ne računajući IoT veze. Očekuje se da će 5G tehnologija pokriti oko 15% svetske populacije do 2022. godine.

Pročitajte i ovo...