Home VestiEkonomija Alkaloid zabeležio 11% rasta konsolidovanog neto profita

Alkaloid zabeležio 11% rasta konsolidovanog neto profita

by bifadmin

U periodu januar–jun, ukupna konsolidovana prodaja kompaniej Alkaloid dostigla je 73,9 miliona evra – što je povećanje od 9% u odnosu na isti period prošle godine. Konsolidovani prihodi od prodaje na domaćem tržištu porasli su za 7%, dok je ukupan konsolidovani izvoz kompanije povećan za 10%. Od ukupne konsolidovane prodaje, 39% realizovano je na domaćem tržištu, dok strana tržišta čine 61%.

Podelom po regionima, zemlje Jugoistočne Evrope čine 32% od prodaje, Rusija i ZND – 7%, 21% od prodaje realizovano je u zemljama Zapadne Evrope (EU i EFTA), dok druga tržišta čine 1%. Najveći rast na izvoznim tržištima je zabeležen u sledećim zemljama: u Velikoj Britaniji prodaja je dostigla 2,1 miliona evra, dok u Mađarskoj iznosi 0,2 miliona evra – u obe zemlje je zabeležen 18 puta veći rast u poređenju sa istim periodom prošle godine. Rast prodaje zabeležen je i na sledećim izvoznim tržištima: Rusija – 24%, Rumunija – 52%, Slovenija – 24%, Ukraina – 33%, Crna Gora – 17% itd.

Ukupna konsolidovana prodaja po grupi proizvoda pokazuje da su najbolje prodavani proizvodi iz segmenta farmacije – 84%, i to OTC – 21%, kardiovaskularni proizvodi – 16%, antibiotici – 14%, neurološki – 13%, itd. Hemija, kozmetika, botanički segment čine 16% od ukupne konsolidovane prodaje, ili preciznije hemija – 3%, kozmetika – 10% i botanika – 3%.

Konsolidovana zarada pre odbijanja kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), koja je dostigla 10,9 miliona evra, beleži rast od 12%, dok je neto konsolidovani profit u iznosu od 5,9 miliona evra, povećan za 11%.

Ukupne investicije u dugoročnu imovinu za period januar – jun 2017. iznosile su 5,3 miliona evra.

Pročitajte i ovo...