Home VestiEkonomija Šta se dešava sa kursom švajcarskog franka?

Šta se dešava sa kursom švajcarskog franka?

by bifadmin

Poslednjih nekoliko meseci sve više se govori o potrebi podizanja kamatnih stopa u Evropi, na osnovu čega evro i britanska funta naglo jačaju u odnosu na američki dolar. Pomalo paradoksalno, švajcarski franak, koji je treća najvažnija valuta u Evropi, istovremeno počinje da slabi. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Markets-a kurs EUR/CHF iznosi 1,1400, što je najniži nivo franka u poslednje dve i po godine.

Zašto CHF slabi?

Švajcarski franak, kao i američki dolar i zlato, ima status sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima. To znači da jača kada stižu loše političke i ekonomske vesti. Upravo je to glavni razlog naglog jačanja švajcarske valute za vreme finansijske krize. U međuvremenu se kriza smirila, a sada smo došli u situaciju u kojoj čak i Evropska centralna banka planira da započne podizanje kamatnih stopa. Budući da su upravo zemlje evrozone prošle kroz najgoru recesiju pre nekoliko godina, može se reći da se kriza definitivno završila i da za globalnu ekonomiju sledi barem nekoliko dobrih godina.

Hoće li CHF nastaviti da slabi?

Ukoliko se nastave pozitivni trendovi u američkoj i evropskoj ekonomiji, može se očekivati nastavak slabljenja franka. Po većini modela procene fer vrednosti valute, franak je još uvek daleko najprecenjenija valuta na svetu, što znači da prostora za slabljenje još ima. Osim toga, službeni stav švajcarske centralne banke je da je franak prejak i da šteti nacionalnoj ekonomiji pa da zbog toga mora da oslabi. U takvoj situaciji analitičari Admiral Markets-a smatraju da se do kraja godine može očekivati slabljenje CHF-a u odnosu na EUR od barem još nekoliko odsto.

Ukoliko se globalna ekonomska situacija zaista nastavi popravljati, takođe se može očekivati slabljenje američkog dolara i japanskog jena, ali i pad cene zlata.

Finansijski instrumenti kojima vrednost raste u dobrim vremenima su akcije i berzanski indeksi, stoga se može očekivati nastavak rasta. Kada su u pitanju valute, porast vrednosti se može očekivati kod takozvanih “robnih dolara”, tj. australijskog, novozelandskog i kanadskog dolara. Ove valute jačaju u dobrim vremenima zbog toga što veliki deo izvoza njihovih ekonomija čine sirovine i energenti, a njima cene tada rastu zbog veće potražnje.

Pročitajte i ovo...