Home VestiEkonomija Osigurano svega 10% njiva u Srbiji

Osigurano svega 10% njiva u Srbiji

by bifadmin

Od ukupno zasejanih poljoprivrednih površina u Srbiji, oko 10% je obuhvaćeno osiguranjem, a to je još uvek daleko od prakse razvijenih zemalja gde taj procenat osiguranja ide od 50 pa i do preko 70% koliko je u Austriji.

Na stručnom predavanju Osiguranje u agrobiznisu u organizaciji kompanije Dunav osiguranje, Udruženja novinara za poljoprivredu Agropress i vinarije Trivanović iz Erdevika, navedeno je da od 3.679.603 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, svega 250 do 300 hiljada hektara ima polisu osiguranja.

– Mali procenat osiguranja kod poljoprivrednika je svakako posledica finansijske situacije, materijalnih mogućnosti ali i nedovoljne informisanosti i nedovoljno razvijene svesti – istakla je direktor glavne filijale Dunav osiguranja u Sremskoj Mitrovici, Nataša Novčić.

Trend je, kaže, da se pored ratarskih kultura koje se najviše osiguravaju, u poslednje vreme osiguraju i voćarske kulture, vinogradi i grožđe.

– Kada je u pitanju osiguranje grožđa, odnosno plodova, za očekivani prinos od sedam tona po hektaru, gde je pretpostavljena cena 50 dinara po kilogramu, premija osiguranja se kreće oko 30.000 dinara po hektaru – kaže ona i dodaje da kod kolektivnog osiguranja, premija može biti i 18 do 20 hiljada dinara po hektaru uz značajne popuste koji se mogu dodatno ostvariti.

Osiguranjem, rečeno je na skupu, mogu biti obuhvaćeni svi usevi koji se osiguravaju od osnovnih rizika, kao što su, rizik od požara, udara groma i grada, ali i niza dopunskih rizika.

Govoreći o ratarskim kulturama, Novčić kaže da ako je reč o osiguranju pšenice, gde se očekuje prinos od pet tona po hektaru, po ceni od 20 dinara za kilogram pšenice, premija osiguranja se kreće od oko 2.000 dinara po hektaru.

Ratarski proizvođač iz Divoša, naselja pokraj Sremske Mitrovice, Miloš Kevilj kaže da je ove godine imao štetu na desetak hektara pšenice i to oko 60%.

– Sa osiguranjem smo počeli 2013. godine. Prve godine smo odmah imali štete tako da smo nastavli već četvrtu godinu. Ove godine smo imali štetu na nekih desetak hektara, na jednom delu atara koji je zahvatio grad. Šteta je bila negde oko 50 do 60 procenata na pšenici – objašnjava Kevilj i poručuje da s obzirom na promenu klime u svetu, svaki proizvođač treba da se osigura.

Kad je reč o osiguranju životinja, istaknuto je na skupu, osiguranje jedne priplodne krmače vrednosti 50.000 dinara, za period od godinu dana, proizvođača bi osiguranje okvirno koštalo 4.000 dinara pri kolektivnom ugovaranju, odnosno 5.500 dinara ukoliko se ugovor o osiguranju individualno zaključi.

Premija osiguranja, kažu, po jednom tovljeniku na osiguravajuću sumu od 19.000 dinara proizvođača bi okvirno koštalo 600 dinara pri kolektivnom ugovaranju, odnosno 900 dinara ukoliko se ugovor o osiguranju individualno zaključi.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...