/ Vesti / Brazil dozvolio rudarskim kompanijama da kopaju po Amazoniji
BiF Analize Čitajte B&F online

Brazil dozvolio rudarskim kompanijama da kopaju po Amazoniji

Aktuelna brazilska vlada donela je odluku da dozvoli rudarskim kompanijama istraživanje i eksploataciju ruda na površini od 46.000 kvadratnih kilometara nekada zaštićenog prirodnog rezervata u pokrajinama Amapa i Para. Za pomenuti predeo, gotovo u potpunosti pokrivenim rečnim tokovima i gustom šumom, veruje se da je posebno bogat zlatom.

This post has already been read 887 times!

Aktuelna brazilska vlada donela je odluku da dozvoli rudarskim kompanijama istraživanje i eksploataciju ruda na površini od 46.000 kvadratnih kilometara nekada zaštićenog prirodnog rezervata u pokrajinama Amapa i Para. Za pomenuti predeo, gotovo u potpunosti pokriven rečnim tokovima i gustom šumom, veruje se da je posebno bogat zlatom.

Zaštićeno područje u celosti je veće od površine Danske, a 30% rezervata biće otvoreno rudarskim kompanijama. U vladi Brazila tvrde da će devet zasebnih celina u okviru rezervata, koji uključuje i naseobine starosedelaca, ostati pod merama zaštite.

Dnevnik O Globo izveštava da je ovo “najveći napad na Amazon” u poslednjih pedeset godina, a Svetski fond za zaštitu životinja (WWF) tvrdi da će ova odluka dovesti do “seče šuma, uništavanja vodnih resursa, gubitka biodiverziteta i demografske eksplozije” na pomenutom području.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close