Home VestiEkonomija Gradovi i opštine više prihoduju od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta

Gradovi i opštine više prihoduju od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta

by bifadmin

Gradovi i opštine u Srbiji imaće više novca za razvoj škola, vrtića, bolnica, puteva, vodovoda jer je u njihovim budžetima sve više novca prikupljenog po osnovu doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i to uprkos tome što je Zakon o planiranju i izgradnji ili ograničio visinu ovih doprinosa ili ih u potpunosti ukinuo. U prvih šest meseci 2017. godine po ovom osnovu u lokalnim samoupravama prikupljeno je 4,9 milijardi dinara, što je 19 odsto više nego u istom periodu 2014. godine, poslednje pre zakonskih izmena u režimu ove naknade.

Porast prihoda direktna je posledica jednostavnijeg, bržeg i efikasnijeg procesa izdavanja građevinskih dozvola, te efikasnije naplate doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta omogućene izmenama zakonske regulative iz 2014. godine, u reformama sprovedenim na inicijativu Vlade Republike Srbije, a uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj i njenog Programa za bolje uslove poslovanja (USAID BEP). Ova reforma skratila je vreme čekanja na građevinsku dozvolu za 116 dana – zahvaljujući novom zakonu celokupna procedura, od ideje do završetka objekta i upisa u katastar, skraćena je sa 276 na 156 dana. Umesto dvadesetak šaltera raštrkanih po različitim institucijama, uveden je sistem koji je i građanima i privredi olakšao dobijanje dozvola. Danas je zahvaljujući novom zakonu ceo proces moguće obaviti na internetu, na adresi www.gradjevinskedozvole.rs.

Zajedno sa prihodima po osnovu naknade za uređenje građevinskog zemljišta, reforma je omogućila i rast vrednosti radova u građevinarstvu i to za trećinu u prvih pet meseci 2017. godine u odnosu na isti period prethodne godine, a beleži se i rast učešća građevinske industrije u BDP-u. U junu 2017. izdato je ukupno 1,700 dozvola, što je za 54% više u odnosu na oktobar 2007, koja postavljen rekord koji je važio do početka reforme. Veći broj izdatih dozvola uticao je i na povećanje prihoda lokalnih samouprava od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta. Najveći rast prihoda po ovom osnovu zabeležen je u gradu Novom Sadu i beogradskoj opštini Čukarica.

Zakon o planiranju i izgradnji, usvojen u decembru 2014. godine omogućio je i uvođenje objedinjene procedure odnosno jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, zahvaljujući kojem su organi javne uprave počeli da razmenjuju dokumenta između sebe, oslobađajući građane i investitore potrebe da ih samostalno skupljaju od šaltera do šaltera. Takođe, smanjeni su troškovi i uveden je sistem eDozvola, čime su dodatno olakšane i ubrzane procedure, što je sve dovelo do većeg broja investicija u građevinskom sektoru i većih prihoda za lokalne samouprave u Srbiji.

Pročitajte i ovo...