Home VestiEkonomija Hrvatska smanjila naknadu za kontrolu voća i povrća

Hrvatska smanjila naknadu za kontrolu voća i povrća

by bifadmin

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmenilo je danas Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima čime je naknada za fitosanitarnu kontrolu uvoza te robe vraćena na raniji iznos od 90 kuna, odnosno 12 evra.

Nedavno izmenjenim Pravilnikom ta naknada je uvećana 22 puta, na 2.000 kuna, odnosno 270 EUR, što je izazvalo nezadovoljstvo zemalja regiona koje u Hrvatsku izvoze velike količine voća i povrća.

Ta naknada se plaća za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koju sprovode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija, a novi Pravilnik će biti objavljen sutra (11. avgusta 2017. godine).

U saopštenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede navodi se da je sa susednim državama dogovoreno da od sutra nema trgovinskih blokada na granicama.

Takođe, u saradnji sa susednim državama Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske analiziraće cene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bi se osigurala zaštita potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmenu.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...