Home VestiEkonomija Šteta od „carinskog rata“ nekoliko desetina hiljada evra

Šteta od „carinskog rata“ nekoliko desetina hiljada evra

by bifadmin

Na graničnom prelazu Bajakovo–Batrovci od ponoći Hrvatska primenjuje dogovor o taksama na uvoz voća i povrća.

Hrvatska je nakon burnih reakcija zemalja regiona smanjila naknadu sa 2.000 na 90 kuna, odnosno sa 270 na 12 EUR.

Direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom Privredne komore Srbije Nenad Đurđević kaže za RTS da je zaključak da jednostrane mere ne donose nikom dobro, kao i da nedostaje koordinacija resornih ministarstva u regionu.

– Postoji velika međuzavisnost naših privreda bilo u investicijama, bilo u robnoj razmeni – kaže Đurđević.

On naglašava da je poljoprivreda važan segment u svim državama regiona, kao i da se pokazalo da je hrvatska mera bila „kratkog daha i kratkog roka“.

Ukazao je da je u prvih nekoliko dana od kada su se primenjivale veće takse šteta procenjena na nekoliko desetina hiljada evra, kao i da su izvoznici odustajali od izvoza robe.

– To je loša poruka. Posao i biznis zahteva stalnost i procedure koje su jasne, ove promene izazivaju povlačenje kapitala što nije dobro – smatra Đurđević.

On tvrdi da je regionu potrebna harmonizacija procedura, jer je privrednicima važno da imaju predvidivo stanje.

– Mislim da je našem regionu potrebno više harmonizacije procedura, usaglašavanje sertifikata relevantnih insititucija koje će važiti za čitav region – kaže Đurđević, koji navodi da se iz ove situacije mogu izvući pouke.

– Upućeni smo jedni na druge, naše privrede su kompatabilne. Mislim da će koordinacija resornih ministarstava postati praksa, te da će da će nas ovo motivisati na harmonizaciju propisa – zaključio je Đurđević.

Izvor: RTS, eKapija

Pročitajte i ovo...