Home VestiEkonomija Odbijen zahtev da Lex Agrokor važi i u Srbiji

Odbijen zahtev da Lex Agrokor važi i u Srbiji

by bifadmin

Privredni sud u Beogradu odbio je zahtev Ante Ramljaka, privremenog upravnika hrvatskog Agrokora, da preduzeća u Srbiji koja posluju u okviru ovog koncerna pređu pod nadležnost Lex Agrokora, piše Politika.

Reč je o Zakonu o sistemski važnim kompanijama koje je hrvatski Sabor usvojio u aprilu kako bi spasao posrnulu poslovnu imperiju prezaduženog Ivice Todorića, čime je njegovu privatnu imovinu tamošnja država praktično nacionalizovala.

U okviru hrvatskog koncerna u Srbiji posluju trgovinski lanac Mercator S, Frikom, Dijamant, Mg mivela, Kikindski mlin i Nova sloga. Ramljak, koga je hrvatska vlada imenovala da upravlja ovom firmom, obratio se krajem jula Privrednom sudu u Beogradu sa zahtevom da i za firme u Srbiji važi Lex Agrokor. Međutim, njegov zahtev je odbijen, a Politika navodi da im je ova informacija potvrđena u Privrednom sudu u Beogradu.

List piše da je to samo nastavak pravne sage između uprave Agrokora i ruske Sberbanke kojoj ovaj koncern najviše duguje. Primena Lex Agrokora ne pruža garancije da će joj više od milijardu evra koliko je pozajmila Todoriću biti vraćeno. Zato su Rusi svoja prava poslednjih nekoliko meseci pokušali da zaštite pred međunarodnim i regionalnim sudovima.

Tako je ruska Sberbanka Privrednom sudu u Beogradu i Privrednom sudu u Zrenjaninu podnela zahtev za zabranu raspolaganja imovinom Frikoma i Dijamanta.

Početkom juna nadležni prvostepeni sudovi u Srbiji doneli su rešenja za određivanje privremenih mera obezbeđenja. Time je poverenik Ante Ramljak praktično dobio zabranu „otuđenja i opterećenja“ u ovim kompanijama. Ruska Sberbanka onemogućila je hrvatskoj državi da prilikom uzimanja novog kredita kao zalog stavi ove dve srpske firme, ali i da odlučuje o njihovoj eventualnoj prodaji.

Ramljakov zahtev Privrednom sudu u Beogradu praktično je bio odgovor na mere koje su Rusi preduzeli, ali i deo regionalne poslovne strategije koja je imala cilj da se privremenoj upravi hrvatskog koncerna u Srbiji daju odrešene ruke. Tako bi Ramljak nad kompanijama koje posluju u Srbiji mogao da uvede prekogranični stečaj. Identičan zahtev Ramljak je podneo i Okružnom sudu u Ljubljani, međutim epilog je bio drugačiji. Odlukom suda u Sloveniji ceo Mercator je prešao u nadležnost Lex Agrokora.

Okružni sud u Ljubljani potvrdio je sredinom jula Ramljakov zahtev i doneo odluku o priznavanju stranog postupka zbog insolventnosti, što praktično znači prekogranični stečaj. Suštinski, Ramljak će u Ljubljani imati prvu i poslednju reč u odlučivanju o imovini tog hrvatskog koncerna u Sloveniji.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...