Home VestiPolitika i društvo Sudija blokirao primenu zakona o gradovima utočištima u Teksasu

Sudija blokirao primenu zakona o gradovima utočištima u Teksasu

by bifadmin

Američki savezni sudija privremeno je blokirao veći deo zakona o takozvanim „gradovima utočištima“ koji štite imigrante bez dokumenata, dva dana pre nego što je trebalo da stupi na snagu u Teksasu.

Zakonom je predvidjeno da policija prilikom rutinskih provera može da pita ljude da li su legalno u zemlji, kao i da lokalni zvaničnici mogu da budu kaženjeni ako ne saradjuju sa saveznim imigracionim vlastima.

„Gradovi utočišta“ našli su se na meti kritika predsednika Donalda Trampa, koji je predložio uskraćivanje saveznog finansiranja tih gradova u cilju smanjenja ilegalne imigracije.

Sudija okružnog suda Orlando Garsija u San Antoniju odlučio je, medjutim, da privremeno blokira primenu tog zakona, u vreme povećanog straha od imigracionih vlasti u Teksasu posle oluje Harvi.

Zvaničnici u Hjustonu su pokušavali da uvere porodice koje su bežale od poplava da ih u skloništima neće pitati za imigracioni status.

Garsija je u presudi napisao da je zakon neustavan i da postoje dokazi da će urušiti poverenje javnosti i mnoge zajednice i četvrti učiniti manje bezbednim.

„Lokalna mesta će pretrpeti negativne ekonomske posledice koje će naškoditi i državi Teksas“, napisao je sudija.

Guverner Teksasa Greg Abot, koji je potpisao zakon u maju, izjavio je da će Teksas uložiti žalbu i da je uveren da će država na kraju pobediti.

Najveći teksaški gradovi, medju kojima Hjuston, Ostin, San Antonio i Dalas, pridružili su se tužbi protiv primene tog zakona u Teksasu, gde živi veliki broj Latinoamerikanaca.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...