Home VestiEkonomija Sberbank Srbija ostvarila rast gotovinskih kredita stanovništvu od 43 odsto u prvoj polovini godine

Sberbank Srbija ostvarila rast gotovinskih kredita stanovništvu od 43 odsto u prvoj polovini godine

by bifadmin

Sberbank Srbija je u prvoj polovini godine zabležila rast gotovinskih kredita stanovništvu u iznosu od 3,3 milijarde dinara što predstavlja povećanje od 43 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Banka je u prvih šest meseci 2017. godine ostvarila profit u iznosu od 635 miliona dinara, što je 35 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Zabeleženi rezultat ostvaren je zahvaljujući porastu broja klijenata, poboljšanoj efikasnosti poslovanja i optimizaciji operativnih troškova.

Ukupni plasmani stanovništvu beleže porast od 23 odsto ili više od milijardu dinara. Depoziti stanovništva uvećani su 10 odsto i iznose 31,5 milijardu dinara. Ukupan profit u segmentu poslovanja sa stanovništvom iznosi 477 miliona dinara, što u odnosu na isti period 2016. godine predstavlja povećanje od 79 odsto.

Ostvarene rezultate Marijana Vasilescu, predsednica Izvršnog odbora Sberbank Srbija prokomentarisala je: „Izuzetno smo zadovoljni postignutim rezultatom koji oslikava uspeh našeg poslovnog modela zasnovanog na inovacijama, digitalizaciji, brzini prepoznavanja zahteva tržišta i kvalitetu usluge. Ostvareni profit predstavlja sinergiju brojnih inicijativa i projekata kojima unapređujemo našu ponudu i povećavamo efikasnost poslovanja“, i dodala: “Porast depozita najbolji je pokazatelj poverenja klijenata, dok značajan rast gotovinskih kredita stanovništvu, od čak 43 odsto, pokazuje da smo našom ponudom prepoznali potrebe klijenata“.

Digitalne usluge banke beleže stabilan rast broja korisnika u segmentu fizičkih lica. U prvih šest meseci ostvaren je rast registrovanih korisnika od 20 odsto, pri čemu je najveći rast korisnika zabeležen u segmentu mobilnog bankarstva od čak 48 odsto.

Sberbank Srbija je prva banka u Srbiji koja je klijentima omogućila plaćanje računa putem mobilnih telefona skeniranjem 2D bar koda. Nova, jedinstvena usluga na domaćem tržištu Scan2Pay, korisnicima omogućava da račune plaćaju jednostavnije i brže nego ikada ranije, uz maksimalnu preciznost unosa podataka. Sberbank Serbia je posvećena daljem razvoju digitalnih proizvoda I usluga.

Banka se nalazi u top pet banaka prema učešću operativnih troškova u prihodima, dok adekvatnost kapitala beleži stalni porast i zaključno sa 30. junom 2017. godine iznosi 23,86 odsto.

Plasmani malim i srednjim preduzećima, zabeležili su značajan rast od čak 34 odsto, dok je u segmentu velikih korporativnih klijenta realizovano nekoliko većih transakcija kao rezultat novih i prethodno potpisanih sporazuma.

Sberbank Srbija se na tržištu pozicionirala kao most između srpskih i ruskih kompanija sa značajnim učešćem u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Rusijom.

Pročitajte i ovo...