Home VestiPolitika i društvo Nemačka: Zelena energetika jača, ali potreba za ugljem ne pada

Nemačka: Zelena energetika jača, ali potreba za ugljem ne pada

by bifadmin

Do 2030. godine istočnonemački grad Poedolvic će verovatno biti uništen zbog potrage za ugljem koji se nalazi ispod njegovih starih drvenih kuća. Interesantno je da Blumberg kao razlog za to navodi pokušaje kancelarke Merkel da pređe na zelenu energiju koji nisu uspeli da smanje potrebu za prljavim fosilnim gorivima.

Iako se stalno ističe porast proizvodnje energije od sunca i vetra, 40 odsto proizvodnje struje u Nemačkoj i dalje dolazi iz elektrana koje troše velike količine uglja. Poedolvic je jedno od mesta bogatih ugljem, koje svakodnevno rovare građevinske i rudarske mašine u potrazi za ovim energentom. Za nešto više od decenije od sada očekuje se da će mašine rasturiti crkvicu iz 13. veka i preostalih 40-tak kuća u ovom mestu.

Merkelova pak i dalje ne odustaje od prelaska na ekološku energiju – to je njeno obećanje narodu u slučaju da uspe da osvoji i četvrti mandat na predstojećim izborima. Ona planira da smanji emisiju ugljen dioksida za 40 odsto do 2020. godine u odnosu na nivoe iz devedesetih godina prošlog veka, zbog čega je Nemačka do sada potrošila 650 milijardi evra na subvencije zelenih projekata. No, Agora Energivende, think thank koji se bavi istraživanjem klime, predviđa da će se u ovoj zemlji emisija CO2 u naredne tri godine smanjiti u najboljem slučaju do 30 odsto.

Međutim, iako napredak na ovom polju izgleda kao spor, korist od zelene energetike ipak je vidljiva. Proizvodnja energije iz vetra stvorila je 143.000 novih poslova nasuprot 135.000 već postojećih u tradicionalnom energetskom i rudarskom sektoru. Više od trećine struje proizvedene u Nemačkoj dolazi iz vetra, sunca i biomase. Nemačka je u odnosu na nivo iz devedesetih do sada smanjila emisiju ugljen dioskida za 27 odsto.

Pa ipak, izgleda da nisu svi zadovoljni visinom subvencija koje se za ovaj sektor izdvajaju, kao i cenom električne energije, koja je druga po visini u Evropi, odmah iza danske.

Pročitajte i ovo...