Home VestiPolitika i društvo Počinje automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja

Počinje automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja

by bifadmin

Poslodavci u Srbiji više neće morati lično da overavaju kartice zdravstvenog osiguranja svojih zaposlenih – država će ih automatski produžavati, bez podnošenja zahteva i odlaska na šalter. Nov informacioni sistem Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje preuzimaće podatke Poreske uprave o uplaćenim doprinosima i na osnovu njih automatski vršiti overu.

Kartice će se na taj način produžavati zaposlenima kojima poslodavci redovno uplaćuju doprinose i članovima njihovih porodica, penzionerima, kao i korisnicima naknade preko Nacionalne službe za zapošljavanje i članovima njihovih porodica.

„Vlada Srbije inicirala je automatsku overu, kao jedan od projekata u okviru programa ‘Stop birokratiji’. Uvođenje novog sistema samo je jedna u nizu mera kojima ćemo otklanjati administrativne prepreke. Rad na čišćenju birokratskih procedura nastavlja se punim intenzitetom“, istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Zahvaljujući novoj usluzi, pred šaltere Republičkog fonda više neće morati da dolazi više od 150.000 poslodavaca, koji osiguravaju oko tri miliona zaposlenih i njihovih porodica. To će im uštedeti oko 500.000 sati godišnje, odnosno oko 1,5 miliona evra.

„Overa zdravstvenih knjižica godinama je bila veliki birokratski teret za poslodavce i osiguranike. Uvođenjem kartica zdravstvenog osiguranja, nalepnice su ukinute, ali je potreba za podnošenjem zahteva za overu ostala. Takva praksa jednostavno je neprihvatljiva u doba digitalizacije“, dodala je premijerka.

Generalni direktor kompanije Delez Srbija Kventin Roje rekao je da je ta kompanija ušla u projekat i pomogla Vladi da napravi bolji sistem za celu privredu.

„Našoj kompaniji, koja zapošljava više od 12.000 ljudi dosadašnji način overavanja zdravstvenih knjižica oduzimao je mnogo vremena i bio je velika prepreka u tom segmentu našeg funkcionisanja. Znanje i iskustvo koje posedujemo stavili smo na raspolaganje srpskom društvu. Uvek ćemo biti tu da podržimo unapređenje poslovnog ambijenta, posebno u oblasti digitalizacije. Ako je sistem u kojem poslujemo bolji, mi ćemo, kao kompanija, bolje da obavljamo naš posao i bićemo efikasniji u ispunjavanju očekivanja naših kupaca”, zaključio je Roje.

Automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja nastala je povezivanjem baze Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje (RFZO), sa bazama Poreske uprave, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), odnosno Fonda PIO i Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Pročitajte i ovo...