Home VestiEkonomija Rast građevinske industrije manji od procena, BDP ispod 3%

Rast građevinske industrije manji od procena, BDP ispod 3%

by bifadmin

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u četvrtak, 19. oktobra 2017. godine, da ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) neće biti 3%, kako je planirano budžetom.

Ona je rekla da neće da licitira brojkama koliko će iznositi rast BDP-a, ali da svakako neće biti 3%, iako je Međunarodni monetarni fond ostao pri toj proceni.

Brnabić je istakla da rast građevinske industrije nije bio koliko je ranije procenjivano, ali da se još ne zna šta su razlozi, iako raste broj izdatih građevinskih dozvola.

– Svi drugi ekonomski pokazatelji su dobri – kazala je ona posle sastanka sa članovima Američke privredne komore u Srbiji (AmCham).

Premijerka je rekla da je akcionim planom za borbu protiv sive ekonomije predviđen drugi deo nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, ali da to neće biti ove godine.

Ona je najavila i da će reforma Poreske uprave biti u fokusu 2018. godine, a da će do kraja 2017. biti usvojen plan te reforme.

Brnabić je podvukla da su „kičma“ borbe protiv sive ekonomije Poreska uprava i inspekcijska služba, te da je potpuno implementiran zakon o inspekcijskom nadzoru, ali da se drugi zakoni moraju sada usaglasiti sa njim.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...