Home VestiEkonomija Saradnja privrede i vlade ključna za unapređenje poslovnog okruženja

Saradnja privrede i vlade ključna za unapređenje poslovnog okruženja

by bifadmin

Na poslovnom dijalogu u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predstavnici kompanija članica AmCham zaključili su da je nastavak saradnje Vlade i privatnog sektora ključ za sprovođenje reformi čiji je cilj stvaranje stabilnog, transparentnog i predvidivog poslovnog okruženja.

„Zahvaljujući merama fiskalne konsolidacije koje su sprovedene u prethodne tri godine danas imamo stabilnu osnovu na kojoj možemo graditi, a naša je dužnost da je iskoristimo. Dijalog privrede ivVlade je neophodan za unapređenje poslovnog okruženja, a samim tim i za privlačenje većeg broja stranih investitora i ekonomski rast. Stoga ćemo ćemo i u periodu koje sledi biti otvoreni za saradnju i konstruktivne kritike. Osim širokih konsultacija sa svim zainteresovanima, ključni koraci ka povećanju naše konkurentnosti jesu sveobuhvatna digitalizacija i reforma obrazovanja, bez kojih nećemo biti u mogućnosti da ostvarimo dugoročno održiv razvoj“, istakla je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

“Danas smo ukazali predsednici Vlade da bi za privredu bila od značaja veća uključenost privrede u zakonodavne procese počev od pripremne faze. Veliki broj zakona donosi se po hitnom postupku i bez javne rasprave, a veoma je važno da vlada omogući obaveznu i široku javnu raspravu za sve zainteresovane strane. Ohrabruje izjava premijerke da će ovaj problem konačno postati prošlost“, izjavio je predsednik Upravnog odbora AmCham Zoran Petrović

Kao nezavisno poslovno udruženje, AmCham je u prethodnom periodu imao veoma konstuktivan dijalog sa vladom i nastavljeno je petnaestogodišnje partnerstvo koje se ogleda u saradnji na izradi preko 200 različitih regulativa – u skorije vreme od izmena Zakona o radu preko donošenja Zakona planiranju i izgradnji i Zakona o inspekcijskom nadzoru. Učesnici su se složili da su ova zakonska rešenja značajno uticala na oživljavanje privredne aktivnosti, ali i na napredak Srbije na svetski relevantnim listama poput izveštaja Svetske banke o poslovanju.

„U prethodnom periodu Srbija je postala značajna investiciona destinacija u ovom delu Evrope, što se pokazuje i na primeru investicija američkih kompanija koje su u Srbiju uložile četiri milijarde dolara. Kada je u pitanju dodatno unapređenje poslovnog okruženja možemo biti oprimistični, ali istovremeno uočiti i da postoje izazovi sa kojima se susreću biznisi – nelojalna konkurencija, parafiskalni nameti i pravna nesigurnost. Iz tog razloga, saradnja vlade i privrednika je veoma značajna, kako za napredak i rast kompanija tako i za buduća ulaganja“, izjavio je ambasador SAD Kajl Skat.

Učesnici su pozdravili napore vlade na reformi i digitalizaciji državne uprave i istakli podršku najavljenom formiranju Nacionalne akademije za stručno usavršavanje. Kako bi naša zemlja postala atraktivnija za domaće i strane investicije neophodno je nastaviti sa reformom državne uprave i smanjenjem administrativnih procedura i parafiskalnih nameta. Istaknuta je važnost temeljne i dobro promišljene reforme zdravstvenog sistema, uz kreiranje jasne i stimulativne poreske politike i podizanje efikasnosti pravosuđa.

Pročitajte i ovo...