Home VestiEkonomija Saudijska Arabija otvara finansijsko tržište za strane ulagače

Saudijska Arabija otvara finansijsko tržište za strane ulagače

by bifadmin

Saudijska Arabija je sve češće tema u zapadnim medijima, i to ne samo u negativnim vestima. Prvo se pisalo o njenim pokušajima da unapredi ekološku situaciju, zatim o novom nasledniku kralja koji je navodno za tamošnje prilike veoma liberalnih shvatanja, a najnovija vest je da se ova zemlja otvara za strane investicije.

Naime, strani ulagači će uskoro moći da učestvuju u inicijalnim ponudama akcija u Saudijskoj Arabiji. Ovo je rezultat napora pomenutog princa Mohameda bin Salmana da diverzifikuje nacionalnu ekonomiju kroz plan nazvan Vizija 2030.

Navodno će postojati dvostruko listiranje na berzi, a stranci će od januara naredne godine moći da ulažu u drugo, NOMU tržište. Ovo je naime platforma koja omogućava kompanijama da ponude svoje akcije na javnoj licitaciji. To znači da strani ulagači više neće morati da radi sticanja udela u arabijskim kompanijama ispunjavaju zahteve koje se postavljaju pred institucionalne igrače na finansijskom tržištu, ali ipak neće moći da steknu većinski udeo u tamošnjim kompanijama.

 
Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...