Home VestiEkonomija Schneider Electric: Trudimo se da odgovorimo potrebi za energijom koja će porasti za 50 odsto

Schneider Electric: Trudimo se da odgovorimo potrebi za energijom koja će porasti za 50 odsto

by bifadmin

Kompanija Schneider Electric, svetski lider u upravljanju energijom i u automatizaciji, ove godine obeležava 15 godina poslovanja na tržištima Srbije i Crne Gore. Od samog osnivanja, biznis model Schneider Electrica građen je po principu partnerske mreže i angažovanja lokalnih kompanija, pa ova mreža danas okuplja više od 70 firmi i tri licencna partnera sa proizvodnim pogonima u Srbiji. Na taj način podržava više od 3000 radnih mesta, kroz sopstvene i partnerske operacije.

Jubilej svog poslovanja u Srbiji Schneider Electric završava učešćem u projektima poput izgradnje hotela Hilton u Beogradu, kome je isporučena oprema namenjena obezbeđenju napajanja, kao i SmartStruxture rešenje koje omogućuje praćenje, merenje i optimizaciju performansi zgrade. Petnaestogodišnjicu poslovanja obeležila je i saradnja sa kompanijom Kromberg&Schubert, učešće u izgradnji objekata LIDL u gradovima širom Srbije, ugradnja opreme u poslovne zgrade GTC Fortyone, kao i izgradnja najznačajnijih turističkih kompleksa u Crnoj Gori – Kumbor i Porto Novi. Pored toga, kompanija je nedavno isporučila i punjače za električna vozila koji su instalirani u rekonstruisanoj garaži na Obilićevom vencu. Punjači su usklađeni sa svim međunarodnim i lokalnim standardima i poseduju i Green Premium i Eco Passport sertifikate, a razvijeni su u saradnji sa proizvođačima električnih vozila poput Volksvagena, BMV-a i Renaulta.

Dejan Marković, generalni driektor kompanije Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru kaže da se kompanija pripremi da odgovori na rastuće potrebe društva za energijom. Prema prognozama, do 2050. godine još 2,5 milijardi stanovnika doseliće se u gradove širom sveta, a 50 milijardi uređaja će biti konektovano. Ovo će iziskivati veliku količinu energije, te se očekuje porast potrošnje iste za 50 odsto. To znači, kaže Marković, da treba unaprediti upravljanje potrošnjom, odnosno koristiti energiju tri puta efikasnije nego do sada, na čemu Schneider Electric i radi.

U tome ima podršku svog centra Schneider Electric DMS NS, u kojem se razvijaju softverska rešenja za pametne mreže i koji je jedan od četiri svetska centra Schneider Electric-a za istraživanje, razvoj i proizvodnju softvera za optimalno upravljanje distribucijom električne energije. Nakon uspešnog razvoja i proizvodnje ADMS softvera za optimalno upravljanje distribucijom električne energije, DMS NS je svoje operacije proširio i na oblasti razvoja softvera za upravljanje gasnom mrežom AGMS, a prva rešenja isporučena su za potrebe kompanije Gasunie iz Holandije. Procenjuje se da će DMS NS do kraja godine generisati rast prihoda u iznosu većem od 50 odsto samo u odnosu na prethodnu godinu.

Takođe, nedavno je Schneider Electric predstavio i EcoStruxure platformu, baziranu na tehnologiji Internet of Things, a platforma služi kao osnova za analizu, upravljanje, vođenje i automatizaciju i pruža veću vrednost potrošačima različitih tržišnih segmenata. Na temelju egzaktnih merenja i analiza donosi optimalna rešenja za energetsku i operativnu efikasnost i omogućava krajnjim potrošačima da razvijaju inovativna rešenja kojima će povezati svoje operativne tehnologije sa inovativnim IT tehnologijama. Schneider Electric pri tome osigurava korišćenje i povezivanje podataka sa svih nivoa poslovanja u sigurnom sajber okruženju, bilo na klaudu (cloud) ili na intranetu preduzeća.

Pročitajte i ovo...