Home VestiEkonomija Svetska banka proglasila Srbiju liderom po reformama kojima je privukla investicije

Svetska banka proglasila Srbiju liderom po reformama kojima je privukla investicije

by bifadmin

Svetska banka proglasila je Srbiju za najbolju zemlju u Jugoistočnoj Evropi po kriterijumu sprovedenih reformi na osnovu kojih je postala privlačnija stranim investitorima, saopštilo je Ministarstvo privrede Srbije.

Svetska banka je pohvalila reforme u Srbiji, posebno ističući Zakon o ulaganjima, navodi se u saopštenju.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac je tim povodom izjavio da će u narednom periodu ministarstvu u fokusu biti mere za povećanje konkurentnosti, što će doprineti i povećanju stopa privrednog rasta. On je izdvojio je šest ključnih mera – privlačenje strateških investicija, povećanje izvoza, brži rast start-ap kompanija i veći doprinos brzorastućih malih i srednjih preduzeća, regionalnu specijalizaciju prerađivačke industrije, rešavanje problema velikih gubitaša i kreiranje nove industrijske politike.

„Ministarstvo privrede u saradnji sa Svetskom bankom radi na donošenju nove industrijske politike do 2030. godine, u okviru koje će biti definisane mere i mehanizmi kojima je u fokusu razvoj inovacija, primena koncepta Industrija 4.0, i pametna specijalizacija prerađivačke industrije Srbije“, rekao je Trivunac.

Na forumu o Konkurentnosti privlačenja investicija u Beču, u organizaciji Svetske banke, Srbija je ocenjena kao naijinovativnija u Jugoistočnoj Evropi u privlačenju stranih investicija.

 

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...