Home VestiPolitika i društvo Amazon će uskoro dostavljati robu u kuće i kada niko od stanara nije u njima

Amazon će uskoro dostavljati robu u kuće i kada niko od stanara nije u njima

by bifadmin

Amazon je saopštio da će korisnici njegovih usluga uskoro dobijati robu i kada nisu kod kuće. Dostavljači naručenih paketa ili druge osobe koje su za to ovlašćene moći će naime da uđu u kuću i u odsustvu njenih stanara, koristeći posebnu bravu povezanu na internet. Pametne kamere u domovima naručilaca robe će nadzirati ceo ovaj proces.

Za to vreme kupci će moći da prate isporuku paketa zahvaljujući obaveštenju u realnom vremenu i da ‘prisustvuju’ isporuci uživo ili odloženo, putem videa na svom pametnom telefonu.

Taj sistem (brava + kamera + aplikacija) biće dostupan od 8. novembra u 37 američkih gradova, po ceni koja počinje od 250 dolara (210 evra).

Amazon tvrdi da je ovaj sistem bezbedan jer će svaki dostavljač robe prvo morati na licu mesta da zatraži pristup kući kupca, zatim će ova kompanija putem šifrovanog protokola za potvrđivanje identiteta proveriti pomenutog dostavljača, uključiti kameru u stanu i tek onda otvoriti vrata. Dostavljač neće imati pristup ni ključevima ni pristupnim kodovima kuća u koje dovozi robu.

Ova kompanija navodi da će u narednim mesecima ovaj sistem biti koristan i za obavljanje drugih radnji poput čišćenja domova, brige o životinjama unutar njih i sl.

Pročitajte i ovo...