Home VestiPolitika i društvo Jemenu preti humanitarna katastrofa

Jemenu preti humanitarna katastrofa

by bifadmin

Humanitarne organizacije apeluju da im se odobri dopremanje pomoći u ratom razoren Jemen, koji je blokiran otkad je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom zatvorila sve puteve ka ovoj zemlji.

Ujedinjene nacije i Crveni krst saopštile su da je situacija na terenu “katastrofalna” i da su životi miliona ljudi ugroženi.

Da podsetimo, Saudijci predvode okršaj sa Hutima u Jemenu, zbog kojih su navodno blokirali puteve, kako militantni pobunjenici ne bi dobijali oružje iz Irana. Mnogi analitičari pak misle da je uzrokovanje nestašice hrane i lekova još jedan vid borbe protiv Huta, koji doduše šteti celokupnom stanovništvu. Trenutno sedam miliona stanovnika Jemena živi na ivici gladi.

Osim gladi, građane Jemena ugrožava i širenje bolesti koje su u razvijenom svetu istrebljene, poput kolere. Kao da nije dovoljno što je za manje dve godine u kopnenim i vazdušnim napadima stradalo više od 8.670 ljudi, sada im se sprema i sporija smrt.

Činjenica je da je Saudijska Arabija pre neki dan presrela balističku raketu poslatu sa teritorije Jemena ka njenom glavnom gradu Rijadu, ali činjenica je i da blokada puteva ne zaustavlja samo dopremanje oružja već i namirnica, i da mora postojati neko drugo rešenje koje ne bi dovelo do smrti miliona nevinih ljudi.

Pročitajte i ovo...