Home VestiEkonomija Saudijska Arabija: Igra prestola ili borba protiv korupcije?

Saudijska Arabija: Igra prestola ili borba protiv korupcije?

by bifadmin

Saudijski princ i najverovatniji prestolonaslednik Mohamed bin Salman, o kojem smo već pisali, privukao je pažnju javnosti kada je uhapsio 11 prinčeva i 38 bivših ministara, poslanika i biznismena u okviru akcije borbe protiv korupcije. Najzvučnije ime među uhapšenima jeste Alvalid bin Talal, koji važi za najbogatijeg Arapina na svetu sa imovinom koja se procenjuje na 18 milijardi dolara. Reakcija na ovo hapšenje bio je rast cene naftnih fjučersa za 1,2 odsto.

Reakcija političkih analitičara je pak iznenađenje uz dozu opreza. Niko nije očekivao da će mladi princ (31) primenjivati tako drastične mere kako bi došao na vlast. Naime, iako su hapšenja sprovedena dekretom koji je potpisao kralj Salman, svi su uvereni da iza njih stoji njegov sin. Mohamed. Činjenica da je među uhapšenima i princ Miteb bin Abdulah, sin pokojnog kralja Abdulaha, a brata sadašnjeg kralja Salmana, koji je jedno vreme važio za glavnog pretendenta na tron – samo ide u prilog ovoj tvrdnji. Sada će mladom princu put ka prestolu biti relativno čist.

No, mimo načina na koji osigurava vlast, princ Mohamed ne mora nužno da bude loš kandidat za saudijski presto. On se zalaže za umereni islam i obežava da će iskoreniti vehabizam, želi tehnološki i održivi razvoj ekonomije, smanjenje zavisnosti od nafte, kao i poštovanje slobode govora i ljudskih prava. Neke od tih ciljeva je već počeo da ostvaruje pa je tako u septembru navodno kod oca izdejstvovao dekret kojim se ženama dozvoljava da voze automobile.

S druge strane, iako je korupcija gorući problem u Saudijskoj Arabiji, čini se da je princ koristi za obračun sa svim svojim kritičarima i mogućim rivalima. Pre ovog hapšenja, privedeno je 70 ljudi pod sličnim optužbama, mada to nije bilo toliko medijski propraćeno. To govori da Mohamed bin Salman, uprkos liberalizmu i navodnom poštovanju ljudskih prava, ipak planira da vlada čvrstom rukom. Već je dokazao da ne preza ni od nasilja kada je kao ministar odbrane nadgledao saudijsku vojnu kampanju protiv pobunjenika Huta u Jemenu. Taj rat doveo je do smrti na hiljade civila od 2015. godine i doveo Jemen do ivice kraha. Princ trenutno širi propagandu o opasnosti koja dolazi od strane Irana, privlačeći svojim potezima i liberalni deo društva ali i one patriotski nastrojene, koji žele da odbrane zemlju od spoljnih neprijatelja.

Pročitajte i ovo...