Home VestiEkonomija Vrednost dolara pada, a Bitcoina raste

Vrednost dolara pada, a Bitcoina raste

by bifadmin

U poslednjih mjesec dana, američki dolar slabi u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svetu. Koji su razlozi slabljenja američke valute?

Razlog kretanja kurseva glavnih valutnih parova na Forexu nije toliko vezan za događanja u SAD-u, nego u ostalim zemljama. Naime, ekonomski rast i stopa inflacije u važnim svetskim ekonomijama poput Nemačke, Francuske, Britanije i Japana ubrzavaju rast. Zbog toga centralne banke navedenih zemalja počinju da najavljuju ili su već krenule u zatezanje monetarne politike. Konkretno, počinju preduzimati mere koje dovode do rasta kamatnih stopa u svojim ekonomijama.

S rastom kamatnih stopa raste i interes za čuvanje kapitala u pojedinoj valuti pa zbog očekivanja brzog dizanja kamatnih stopa na EUR, GBP i JPY, trenutno se kapital vredan milijarde dolara prebacuje u ove valute. Posledica toha je njihovo jačanje u odnosu na američku valutu.

Istovremeno, kriptovaluta Bitcoin takođe dobiva na vrednosti.

Najverojatniji uzrok zadnjeg talasa rasta cene je odgađanje podele Bitcoina na dve zasebne kriptovalute. Do podele je trebalo da dođe jer je deo Bitcoin zajednice htio da uvede nova pravila u protokol ove kriptovalute, a jedna od posledica toga bi bila mogućnost rudarenja Bitcoina i na ličnim računarima, za razliku od trenutne situacije u kojoj se rudarenje isplati samo na Islandu i u Kini gde je električna energija jeftina.

Fork, to jest podela, je otkazana zbog nedovoljne potpore Bitoin korisnika, što su investitori očigledno protumačili kao još jedan dokaz da Bitcoin ima svetlu budućnost. Cena Bitcoina u trenutku pisanja na platformama Admiral Markets-a iznosi 9.425,00 USD, što je čak 42% više nego početkom meseca.

Je li kretanje kursa dolara i cene Bitcoina povezano?

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da stav dela investitora o neizbežnoj propasti dolara i potpunoj prevlasti kriptovaluta na globalnom nivou ipak ne drži vodu, a trenutna korelacija kretanja kursa dolara i Bitcoina je slučajna. Dolar će pre ili kasnije postati potcenjen i ponovo jačati, dok će se cena Bitcoina i ostalih ktiptovaluta i dalje nastaviti da se kreće na osnovu špekulativne potražnje. Potražnja za Bitcoinom još uvijek naglo raste, ali sigurno neće dugoročno rasti ovim tempom. Moguće je da će se narednih meseci okrenuti.

Pročitajte i ovo...