Home VestiEkonomija Od Nove godine onlajn registracija preduzetnika u Srbiji

Od Nove godine onlajn registracija preduzetnika u Srbiji

by bifadmin

Od početka 2018. godine građani Srbije moći će lakše, jeftinije i brže da se registruju kao preduzetnici, zahvaljujući novoj usluzi Agencije za privredne registre (APR), koja omogućava da se procedura registrovanja u potpunosti obavlja putem interneta – od podnošenja zahteva do dobijanja rešenja.

Zahvaljujući softveru koji je donirao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), APR će od 1. januara 2018. pružati uslugu elektronske registracije preduzetnika. Ona obuhvata elektrosnku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave. E-prijava se popunjava u aplikaciji dostupnoj preko portala APR-a, gde će biti omogućeno i elektronsko plaćanje komercijalnim platnim karticama (Visa, Master).

Elektronsko rešenje o registraciji, potpisano kvalifikovanim elektronskim potpisom registratora sa vremenskim žigom, APR će dostavljati na elektronsku poštu registrovanog preduzetnika ili njegovog ovlašćenog podnosioca prijave.

Pripremljenim Nacrtom izmena i dopuna Zakona o privrednim društvima predviđeno je uvođenje elektronske registracije i za osnivanje privrednih društava koja će, za jednočlana društva sa ograničenom odgovornošću, započeti odmah po stupanju na snagu zakona.

„Na godišnjem nivou u Srbiji se registruje preko 32.000 novih preduzetnika i oko 5.300 preduzeća sa jednim članom, što čini oko 95% od ukupnog broja novoprijavljenih registracija. Automatizovanje čitavog procesa registrovanja, uz uštede vremena i novca, i uklanjanje suvišne birokratije, doprineće daljem poboljšanju ekonomskog ambijenta i napretku Srbije na Doing Business listi Svetske banke u domenu pokretanja psolovanja i poslovne aktivnosti“, istakao je Zvonko Obradovič, direktor APR.

Pročitajte i ovo...