Home VestiPolitika i društvo Bez neutralnosti mreže nema slobodnog interneta

Bez neutralnosti mreže nema slobodnog interneta

by bifadmin

Neutralnost mreže je u fokusu javnosti poslednjih nedelja, i tim povodom SHARE Fondacija je pripremila kratak edukativan video o ovoj važnoj temi.

Kao jedan od vodećih principa slobodnog i otvorenog interneta, neutralnost mreže podrazumeva da provajderi usluga elektronskih komunikacija tretiraju sav internet saobraćaj jednako, bez obzira koja je usluga ili aplikacija u pitanju.

Zašto je neutralnost mreže značajna za korisnike? Ako internet provajderi i mobilni operatori ne bi bili obavezani da poštuju neutralnost mreže, otvorio bi se prostor za blokiranje i filtriranje saobraćaja, usporavanje jednih, a ubrzavanje drugih sajtova. Na primer, to bi značilo da biste kao korisnik morali da doplaćujete dodatno za svaki internet servis koji vaš provajder “ne podržava” ili mu omogućava pristup po manjoj brzini od uobičajene.

Praksa koja predstavlja očigledno narušavanje neutralnosti mreže jeste “nulta tarifa” (zero rating) odnosno omogućavanje pristupa određenim internet servisima bez naplate. Akcije favorizovanja određenih aplikacija koje često sprovode mobilni operatori, uključujući one koji posluju u Srbiji, narušavaju neutralnost mreže što ide u korist “velikim igračima” u čijem su vlasništvu popularne platforme društvenih mreža ili čet aplikacije (Facebook, WhatsApp, Twitter, Viber…). Na duže staze se tako smanjuje konkurencija, jer nove kompanije na tržištu nemaju mogućnost da se ravnopravno takmiče sa globalnim gigantima koji imaju ogromne resurse i milione korisnika.

Pročitajte i ovo...