Home VestiPolitika i društvo Najmoćniji pasoš na svetu je nemački, srpski i dalje nije na ceni

Najmoćniji pasoš na svetu je nemački, srpski i dalje nije na ceni

by bifadmin

Nemački pasoš će u 2018. biti petu godinu zaredom najmoćniji pasoš na svetu, bar sudeći prema Henli pasport indeksu koji rangira zemlje prema mogućnostima njihovih stanovnika da putuju bez viza. Građani Nemačke tako mogu da obiđu 177 zemalja bez vize ili uzimanjem vize po dolasku u državu.

Isti rezultat je pokazala i lista Pasport indeks, u kojoj su takođe nemački i singapurski pasoš najbolje rangirani, dok ih slede danski, francuski, finski, italijanski, japanski, norveški, švedski, britanski, španski i korejski. Na ovoj listi se često dešava da nekoliko zemalja deli isto mesto. Tako najbolje rangirana od balkanskih zemalja, Slovenija, deli devetu poziciju sa Slovačkom, Poljskom, Litvanijom i Letonijom.

Hrvatski pasoš je takođe dobro rangiran, te je ova zemlja zauzela 13. mesto i ostavila ostale zemlje iz okruženja mnogo iza sebe. Sledeća na listi je Srbija na 37. mestu koje deli sa Tuvaluom, Salvadorem i Hondurasom. Iza nje su Makedonija (40. pozicija), Crna Gora (43) i Bosna i Hercegovina (46).

Pročitajte i ovo...