Home Posle 5 Osnovana Evropska mreža organskih gradova

Osnovana Evropska mreža organskih gradova

by bifadmin

Evropska mreža organskih gradova „Organic Cities Network Europe“ osnovana je početkom januara ove godine. Udruženje nekoliko evropskih gradova i opština postavilo je cilj da gradskom stanovništvu obezbedi organsku hranu i podstiče njen uzgoj.

„Beč u ovoj oblasti prednjači već nekoliko godina, kako po uzgoju na brojnim sopstvenim površinama, tako i po ekološkom i održivom programu nabavke ekoloških proizvoda ´ÖkoKauf Wien´“, kaže članica bečkog gradskog veća za životnu sredinu, Uli Zima. Tako Grad Beč već 20 godina kupuje i koristi ekološke proizvode – to se odnosi pre svega na organske prehrambene proizvode, ali i na mnoge druge proizvode od tekstila do građevinskog materijala. „Članstvo u mreži „Organic Cities Network Europe“ je sledeći važan korak u podsticanju organske proizvodnje hrane, gde Beč kao vredan partner svakako može da pomogne sa mnogo stručnog znanja i iskustva“, dodaje Zima.

„Partnerski gradovi imaju zajednički cilj – poboljšanje kvaliteta života svojih građana, tako što će pristup organskim proizvodima dobrog kvaliteta biti omogućen svima“, istakao je odbornik Jozef Tauher, koji je u pariskoj Skupštini grada potpisao osnivački dokument. „Velika je stvar to što će stanovništvo Beča biti snabdeveno regionalnim, organskim i zdravim namirnicama. Kvota snabdevenosti organskim proizvodima u Beču iznosi 50 % u obdaništima i 30 % u bolnicama“, navodi Tauher.

Od ostalih učlanjenih gradova tu su Pariz, Milano, Nirnberg, Poreč i region Pijemont. Od 2000. godine evropski gradovi i opštine imaju sve važniju ulogu u podsticanju organske poljoprivrede i organskih proizvoda. Tako se na lokalnom nivou nalazi dosta stručnog znanja i iskustva o tome kako se može doprineti agrarnoj politici.

Pročitajte i ovo...