Home VestiEkonomija Banca Intesa i EIB ugovorili 30 miliona evra kredita za podršku MSP

Banca Intesa i EIB ugovorili 30 miliona evra kredita za podršku MSP

by bifadmin

Evropska investiciona banka (EIB) i Banca Intesa potpisali su ugovor o kreditu vrednom 30 mil EUR za podršku malim i srednjim preduzećima. Ugovor su potpisali potpredsednik EIB Dario Skanapijeko i predsednica Izvršnog odbora Banca Intesa Draginja Đurić.

Intesa je najpre u decembru 2016. potpisala ugovor vredan 60 mil EUR za realizaciju Programa EU COSME, koji je srpskim preduzećima obezbedio povoljnije izvore finansiranja. Ovim dokumentom obezbeđene su direktne garancije koje su omogućile Banca Intesa da tokom dve godine podrži 3.000 malih i srednjih preduzeća sa 60 mil EUR kredita za nabavku obrtnih sredstava pod povoljnim uslovima, sa dužim rokom otplate (36 meseci), uz jako nisku kamatu i bez hipoteke. Nakon toga, u maju prošle godine potpisan je i aneks sa idejom da se toj banci omogući da podrži još 2.200 malih i srednjih preduzeća sa dodatnih 100 mil EUR.

Evropski investicioni fond (EIF, deo Grupacije EIB) i Banca Intesa potpisali su u novembru 2017. ugovor o InnovFin garanciji za podršku inovativnim preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima (MSP) u Srbiji vredan 100 mil EUR.

Potpredsednik EIB Dario Skanapijeko podsetio je da je EIB od početka ove godine potpisala ugovore o dve kreditne linije – sa Erste bankom i kompanijom S Leasing u vrednosti od 60 mil EUR i sa Societe Generale bankom od 50 mil EUR, kao i dva ugovora o investicionoj bespovratnoj pomoći od 73 mil EUR. EIB je, po rečima Skanapijeka, od 2007. godine u regionu uložila 7 mlrd EUR, dok je za Srbiju od 2001. godine obezbeđeno finansiranje projekata u vrednosti 4,8 mlrd USD.

On je naveo i da je EIB spreman da podrži digitalizaciju u Srbiji i uvođenje brzog interneta u sve škole i dodao da je banka težište u finansiranju stavila na razvoj infrastrukture, energetiku i podršku malih i srednjih preduzeća, koja su pokretači razvoja i zapošljavanja. „Ova godina je dobro počela za Srbiju jer su potpisana četiri nova zajma i dva sporazuma o obezbeđivanju bespovratnih sredstava u iznosu od 347 mil EUR“, rekao je Skanapijeko.

Novac nije problem, potrebni projekti

Skanapijeko je nakon današnjeg potpisivanja ugovora sa bankom Intesa, napomenuo da obezbeđivanje sredstava nije i neće biti problem, ali da je neophodno pripremiti dobre projekte.

Kako za eKapiju kaže predsednica IO Banca Intesa Draginja Đurić, tražnja za ovim kreditnim linijama je odlična što potvrđuje i potpisivanje još jednog ugovora sa EIB-om. Ipak, dodaje, iako je za ove bankarske proizvode procedura jednostavnija a kamate niže, i dalje je veoma bitno obezbediti kvalitetne projekte kako bi banka mogla da za njih odobri kredite i da garancije.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...