Home Posle 5 Audicije za dodelu stipendija za upis violinista i pijanista na studije u kineskom Čengduu

Audicije za dodelu stipendija za upis violinista i pijanista na studije u kineskom Čengduu

by bifadmin

Multikultivator servis za razvoj kulture i umetnosti i Centar za edukaciju i umetnost življenja „Synesthesia 7“ u saradnji sa Fakultetom Umetnosti Kina-ASEAN Čengdu Univerziteta (China-ASEAN Arts College of Chengdu University) organizuju u Beogradu regionalnu audiciju za dodelu stipendija i upis studenata. Ova saradnja uspostavljena je zahvaljujući magistru Timuru Meljniku, profesoru violine na Muzičkom konzervatorijumu Franz Schubert u Beču, i članu profesorskog kadra i ovlašćenom zastupniku China-ASEAN Arts College-a iz Čengdua.

Audicije u Beogradu će biti održane 6. i 7. maja u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine a namenjene su kandidatima iz Srbije i zemalja u okruženju (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Rumunija i Bugarska). Rok za prijavljivanje je 26. april.

China-ASEAN Arts College dodeliće pune stipendije (školarina, troškovi smeštaja, zdravstveno osiguranje i troškovi života) za 20 kandidata (10 violinista i 10 pijanista) u ukupnoj vrednosti od preko 600.000,00 dolara. U zavisnosti od rezultata audicija, China-ASEAN Arts College zadržava pravo da poveća ili umanji broj studenata prihvaćenih u program stipendiranja.

NR Kina, svetski lider u proizvodnji muzičkih instrumenata, beleži eksponencijalni rast industrije klasične muzike i ubrzani razvoj profesionalnih orkestara. Čengdu, savremeni megapolis sa istorijom dugom preko 3.000 godina, jedan od šest centralnih nacionalnih gradova u Kini, je glavni grad provincije Sečuan i njen ekonomski, politički i kulturni centar. Nedavno osnovani „China-ASEAN Arts College“ je zvanična institucija državnog Univerziteta u Čengduu osnovanog 1978. godine, a nastavno osoblje čine istaknuti muzičari i pedagozi iz celog sveta

Ova jedinstvena prilika za našu talentovanu decu da školovanje nastave u izuzetnim uslovima po najvišim svetskim standaradima, a u gradu koji pretenduje da postane svetski centar za klasičnu i umetničku muziku, je samo početak saradnje u domenu obrazovanja i kulture sa NR Kinom, kao deo interkontinentalnog projekta „Jedan pojas – jedan put“. Velika je čast za Beograd i Srbiju da se ovaj projekat značajnog regionalnog karaktera realizuje baš u Beogradu, kaže se u zvaničnom saopštenju Multikultivatora.

Magistar Meljnik je deo svog detinjstva i školovanja proveo u Srbiji, i govori srpski jezik. Kao profesor violine na fakultetu u Beču je već pomogao mnogim studentima iz Srbije u dostizanju visokih umetničkih dometa. Izuzetan je umetnik, violinista, profesor i pedagog. Mlad je, ali već veoma iskusan, afirmisan, cenjen i uspešan, spreman da trasira put i razvoj talentovane dece iz Srbije i regiona.

U proteklih 9 godina Multikultivator je u više navrata uspešno organizovao audicije za prijem studenata i dodelu stipendija za Berkli koledž i univerzitete širom sveta. Mnogi od stipendiranih muzičara ostvarili su zapažene internacionalne rezultate, a neki od njih su danas profesori u Srbiji i svoje iskustvo prenose novim generacijama muzičara.

Pročitajte i ovo...