Home VestiPolitika i društvo Rast humanitarnih donacija u Srbiji, najviše za lečenje sugrađana

Rast humanitarnih donacija u Srbiji, najviše za lečenje sugrađana

by bifadmin

Prošle godine građani i kompanije u Srbiji donirali su u humanitarne svrhe 27 miliona evra, što je 28 odsto više nego u 2016. godini, i predstavlja najveći iznos donacija otkako postoje istraživanja filantropije u Srbiji, zaključak je istraživanja Fondacije Katalist rađenog u partnerstvu sa Trag fondacijom.

 

Grafik-1_Rast-dobrotvornih-davanja-u-Srbiji

 

Iako lečenje sugrađana dominira kao oblast za koju se najviše donira, pored opšteg rasta dobrotvornih davanja, posebno raduje rast donacija za obrazovanje, koje je sa 12,8 odsto po prvi put na trećoj poziciji najzastupljenijih tema, posle zdravstva i podrške marginalizovanim grupama.

Kada je reč o primaocima donacija, neprofitne organizacije ove godine učestvuju sa 25,6 odsto u ukupnom broju dobrotvornih akcija, čime su se gotovo izjednačile sa državom kao primaocem. To ukazuje na rast poverenja u određene neprofitne organizacije.

Istraživanje o dobročinstvu u Srbiji i celom regionu zapadnog Balkana, Fondacija Katalist sprovodi od 2013. godine, treću godinu zaredom u partnerstvu sa Trag fondacijom, a od ove godine uz podršku Čarls Stjuart Mot fondacije.

Pročitajte i ovo...