Home Posle 5 Crtica iz istorije Građevinskog fakulteta: Od nas su i Kinezi učili

Crtica iz istorije Građevinskog fakulteta: Od nas su i Kinezi učili

by bifadmin

Prema izjavama stručnjaka iz Kine, jedne od vodećih država po brojnosti i kvalitetu kadrova, do 80-tih godina prošlog veka za odlučujuću ulogu u njihovom ubrzanom razvoju bili su zaslužni srpski građevinari.

Srbija danas predstavlja jedno veliko gradilište ili preciznije preko 20.000 gradilišta, što podrazumeva više desetina hiljada angažovanih radnika.

Mnogi od njih školovani su baš na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu koji ove godine slavi 70. godina svoje samostalnosti. Još od 1846. kada je osnovana tzv. Inženjerska škola sa namerom da proizvede prve inženjere koji će biti u stanju da nadziru radove na izgradnji komunikacija i javnih zgrada, Srbija je pokazala visoku svest o potrebi razvoja inženjerstva i graditeljske struke bez koje ni ostale struke ne bi imale posla u punom obimu.

Do danas, Građevinski fakultet u Beogradu je iznedrio preko 13.500 građevinskih inženjera, preko 500 magistara i više od 350 doktora nauka. Građevinarstvo je dalo 16 redovnih članova i 6 dopisnih članova Akademije nauka Srbije, dva rektora Liceja, četiri rektora Velike škole i dva rektora Univerziteta.

Pročitajte i ovo...