Home VestiIT i nauka Država pozvala programere i dizajnere da se uključe u unapređenje portala eUprava

Država pozvala programere i dizajnere da se uključe u unapređenje portala eUprava

by bifadmin

Sinoć su u Beogradu, Novom Sadu i Nišu održana tri paralelna događaja na kojima su predstavnici Kancelarije za IT i elektronsku upravu i domaće IT zajednice podelili ideje i modele kojima se portal eUprava može učiniti funkcionalnijim i pristupačnijim građanima. Ovom prilikom upućen je poziv programerima i dizajnerima iz cele zemlje da se prijave na Hakaton u ova tri grada koji će se održati od 25. do 27. maja, uz ukupni nagradni fond od 7.500 dolara, koji će biti raspoređen u ova tri grada, i mogućnost da najbolji učesnici budu angažovani kao konsultanti za dalje unapređenje portala eUprava.

Hakatoni su intenzivni događaji koji uglavnom traju 48 sati tokom kojih više timova sastavljenih od IT stručnjaka različitih profila radi na razvoju inovativnih rešenja konkretnog problema. Ovo je prvi Hakaton koji organizuje kancelarija za IT i eUpravu.

Cilj Hakatona pod nazivom #KodirajDržavu je kreiranje inovativnih rešenja koja će portal eUprava učiniti jednostavnijim i privlačnijim za korišćenje. Timovi sastavljeni od dizajnera i programera će primarno raditi na unapređenju korisničkog iskustva, odnosno načina na koji milioni ljudi svakodnevno koriste elektronske servise na ovom portalu.

Svi prijavljeni timovi dobiće projektni zadatak na osnovu kog će u periodu od 48 sati napraviti predlog softverskih ili hardverskih rešenja koji će funkcionalno i vizuelno dati predlog novog Portala eUprava. Prijave za #KodirajDržavu su otvorene do nedelje, 13. maja, a svi detalji vezani za događaj i prijava se nalaze na sajtu Kancelarije za IT i eUpravu, ite.gov.rs.

Tim povodom Nenad Damnjanović, suosnivač organizacije IxDA@Niš, dao je praktičan savet svima koji planiraju da se prijave na Hakaton: „Držite se više funkcionalnosti, a manje estetike. Izaberite procese koji će vam najviše odgovarati u datom trenutku.“

Pročitajte i ovo...