Home VestiEkonomija Dva štrajka u Beogradu

Dva štrajka u Beogradu

by bifadmin

Današnji dan će izgleda mnogi Beograđani upamtiti po šetnji. Od ranog jutra su taksisti okupljeni oko Ugovorne privredne taksi komore Srbije blokirali glavne ulice i trgove, sa zahtevima da se zaustavi promena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, da se ne dozvoli mogućnost funkcionisanja aplikacije „Car go“ i ostalih „nelegalnih prevoznika“, da se poštuje pravilo „jedan vozač, jedno taksi vozilo“ itd.

Pomoćnik ministra saobraćaja Srbije Saša Stojanović izjavio je danas da nema opravdanih razloga za štrajk taksista u Beogradu, i dodao da od ukupno 6.500 taksista u prestonici, u protestu učestvuje samo 250.

Taksisti koji blokiraju saobraćaj u Beogradu prema njegovim rečima, imaju tri zahteva.

Jedan je, kako je rekao, da ne žele da imaju taksi vozila sa sedam sedišta već sa pet, što je juče na sastanku radne grupe i dogovoreno.

Prema njegovim rečima drugi zahtev je da se komunalnoj policiji ne daju veća ovlašćenja, a treći se odnosi na uslove profesionalnih vozača.

„Ono što je sporno jeste da su tražili da se ne daju veća ovlašćenja komunalnoj policiji, koja kontroliše nelegalan rad taksista, što je u suprotnosti sa onim za šta se oni deklarativno zalažu, a to je suzbijanje nelegalnog rada taksista. To nije razlog da izostanete sa sastanka i da pravite ovakav haos u saobraćaju po gradu“, rekao je Stojanović.

S obzirom na blokadu Slavije i Nemanjine ulice, mnogi Beograđani su potražili alternativne pravce ka centru a jedan od njih je i – Bulevar Kralja Aleksandra. Ovu ulicu će međutim možda blokirati i radnici kragujevačke fabrike „Zastava oružje“ koji ispred Doma Narodne skupštine protestuju zbog usvajanja Zakona o naoružanju i vojnoj opremi bez uvažavanja njihovog zahteva da se to preduzeće izuzme iz privatizacije. Oni su trenutno na platou ispred Skupštine i najavili su da neće blokirati saobraćaj, ali s obzirom na opšti kolaps u gradu, oprezno planirajte svoje današnje rute.

Pročitajte i ovo...