Home VestiEkonomija United Grupa (SBB, Telemach, Total TV) planira investiciju od 600 miliona evra u Zapadni Balkan

United Grupa (SBB, Telemach, Total TV) planira investiciju od 600 miliona evra u Zapadni Balkan

by bifadmin

EBRD je podržao najavu United Grupe (SBB, Telemach, Total TV) da u narednih pet godina uloži više od 600 miliona evra u Jugoistočnoj Evropi. United Grupa, koja je vodeći kablovski operator u pružanju usluga televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije u Jugoistočnoj Evropi, nastala iz male kompanije koju je 2000. godine osnovao Dragan Šolak, ova sredstva će investirati u razvoj lokalne infrastrukture, kreiranje novih radnih mesta i otvaranje novih poslovnih prilika.

Predsednik EBRD-a, Ser Suma Čakrabarti se kao domaćin Godišnje skupštine i poslovnog foruma EBRD-a 2018. godine u Jordanu sastao sa predsednikom Upravnog odbora United Grupe Draganom Šolakom, sa kojim je razgovarao o podsticanju ekonomskog rasta u regionu.

Na zajedničkoj panel diskusiji sa top menadžmentom United Grupe, u okviru Godišnje skupštine, Alan Pilu, potpredsednik EBRD-a za bankarske poslove, je izjavio: „Naša saradnja sa United Grupom kao i većinskim vlasnikom, kompanijom KKR, predstavlja pravu priču o uspehu. Naša zajednička posvećenost regionu i dosadašnji rezultati ulivaju nam poverenje i za buduće uspehe, posebno zbog toga što United Grupa nastavlja da ulaže u regionu.“

Dragan Šolak je ovim povodom dodao: „Tokom 14 godina izgradili smo odnos poverenja sa EBRD-om, čija podrška je bila neprocenjiva i pomogla da United Grupa ostvari velike rezultate i podrži širi ekonomski uspeh u regionu.“

Da podsetimo, 2004. godine EBRD je investirao u SBB – kablovskog i internet operatora u Srbiji. Spajanjem SBB-a sa telekomunikacionim kompanijama Telemach Slovenija i Telemach BiH dolazi do osnivanja United Grupe 2012. Globalna investiciona kompanija KKR 2014. godine postaje većinski vlasnik United Grupe, dok EBRD zadržava manjinski udeo.

Pročitajte i ovo...