Home VestiEkonomija OECD prognozira privredni rast, ali ne na zdravim osnovama

OECD prognozira privredni rast, ali ne na zdravim osnovama

by bifadmin

Globalna ekonomija trebalo bi da nastavi da raste u naredne dve godine, kažu iz OECD-a, dodajući da bi se rast njenog BDP-a mogao popeti čak na četiri odsto. Nezaposlenost je u 35 zemalja članica ove organizacije na najnižem nivou još od 80-ih godina prošlog veka.

No, iako je većina ekonomskih pokazatelja pozitivna, OECD upozorava na opasnosti koje bi mogle da ugroze očekivani napredak: rast cene nafte, tenzije u međunarodnoj trgovini i volatilnost na finansijskim tržištima. Ako bi cena nafte nastavila da raste i vratila se na 100 dolara po barelu, sve svetske ekonomije bi osetile ozbiljne inflatorne pritiske koji bi mogli usporiti njihov oporavak.

U izveštaju se konstatuje i da se pomenuta ekonomska ekspanzija oslanja na niske kamatne stope i fiskalne stimulanse, te da bi ukidanje ovih povlastica moglo da je poljulja. Kada bi najjače svetske centralne banke odlučile da ukinu podsticaje, njihove privrede bi pokazale svu svoju ranjivost, a pre svega visok javni i privatni dug.

“Fiskalni stimulansi su dobri samo na kratak rok”, kaže Fil O’Rajli, predsedavajući OECD-ovog Komiteta za biznis i industriju, i upozorava da treba zasnovati održiv ekonomski rast na zdravim osnovama. To su, prema njegovom mišljenju, unapređenje veština radne snage, digitalna inkluzija i bolje investicione procedure.

Pročitajte i ovo...