Home VestiPolitika i društvo Poverenik: Od pečata kupljenog sopstvenim novcem do tima visokobrazovanih stručnjaka

Poverenik: Od pečata kupljenog sopstvenim novcem do tima visokobrazovanih stručnjaka

by bifadmin

Multimedijalna izložba “Razvoj i značaj institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti”, otvorena je u Narodnoj biblioteci Srbije. Posetioci će do 2. juna, do kada traje izložba, imati priliku da se čak i upoznaju sa pojedinim slučajevima koji su prethodnih godina izazivali veliku pažnju javnosti, kao što su, između ostalih, slučaj „Savamala“, „Imovina gradonačelnika Beograda“, „24 sporne privatizacije“, slučaj „Prisluškivanje“ koji je epilog imao i na Evropskom sudu za ljudska prava ili slučaj „Objavljivanje jedinstvenih matičnih brojeva građana“. Takođe, moći će da se informišu o ostvarivanju svojih prava i bliže i neposrednije upoznaju sa institucijom Poverenika u Srbiji.

Obraćajući se prisutnima na svečanom otvaranju, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, kojem u decembru ističe drugi mandat, ocenio je da je početak bio veoma težak. „Odlično se sećam početka izgradnje ove institucije i tačna je anegdota da sam pečat platio svojim novcem“, rekao je Šabić i naveo da je njegov najvažniji zadatak bio da stvori kvalitetan i efikasan tim, te da je ponosan što je u tome potpuno uspeo. „Za budućnost i opstanak institucije najvažnije je da poverenik bude osoba koja je visoko stručna i nezavisna od politike. Siguran sam da je, ukoliko se ti kriterijumi budu poštovali, moj naslednik već u kući. Uprkos svim teškoćama zadovoljan sam postignutim rezultatima”, zaključio je poverenik i zahvalio Misiji OEBS-a i Delegaciji EU u Srbiji na pomoći i podršci.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je funkcionisanje nezavisnih regulatornih tela ključno za zdravo funkcionisanje društva. On je pohvalio posvećenost i rezultate Poverenika. “Nezavisan rad te institucije znak je da društvo ide u pravcu demokratizacije. Delegacija EU će nastaviti da prati i podržava posvećen i efikasan rad Poverenika”, poručio je Fabrici.

Ambasador Misije OEBS u Srbiji, Andrea Oricio, takođe je istakao da su jaka nezavisna tela potrebna jakim demokratijama. “Činjenica da sve više građana traži pomoć Poverenika govori da postoje izazovi koji se moraju rešiti, ali ujedno pokazuje i poverenje u tu instituciju”, ocenio je Oricio.

Govoreći o uspesima institucije Poverenika, direktorka Beogradskog centra za ljudska prava, Vesna Petrović, navela je da će se civilni sektor truditi da Šabića na funkciji nasledi neko sličan njemu po posvećenosti ljudskim pravima.

Od osnivanja do danas, uprkos svim preprekama i teškoćama, institucija Poverenika izrasla je u snažnog i efikasnog saveznika u odbrani prava na pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. “Do sada, ukupno je rešeno gotovo 64.000 predmeta. Samo 2017. rešeno je preko 10.000 predmeta i podneto više od 4.000 žalbi protiv organa vlasti. Danas institucija Poverenika zapošljava 77 visokokvalifikovanih ljudi”, naveo je generalni sekretar službe Poverenika, Marinko Radić.

Izložba na kojoj je razvoj i rad institucije Poverenika prikazan kroz različite audio i vizuelne sadržaje na razumljiv i pre svega interesantan način, deo je projekta koji je posvećen jačanju kapaciteta i efikasnosti institucije Poverenika, koji finansira Kraljevina Norveška. Izložba je otvorena do 2. juna 2018. godine, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, radnim danima od 8.00 do 21.00, a subotom od 8.00 do 15.00 časova.

Pročitajte i ovo...