Home VestiEkonomija Krediti za poboljšanje energetske efikasnosti u Erste banci

Krediti za poboljšanje energetske efikasnosti u Erste banci

by bifadmin

Erste Banka je započela plasman kredita u okviru GEFF programa za finansiranje zelene ekonomije, koji su namenjeni svim građanima koji žele da investiraju u energetski efikasna rešenja za svoje domove.

Namena kredita može biti zamena prozora ili vrata, adaptacija stambene fasade, nabavka opreme za grejanje ili termoizolacionog materijala, kupovina fotonaponskih panela, toplotnih pumpi, ekonomične rasvete, i druge mere koje donose ekonomičnost i uštedu.

„Korisnicima kredita na raspolaganju je i finansijski podsticaj, bespovratna pomoć koju isplaćuje EBRD, u iznosu od 15 do 20 procenata od ukupnog iznosa investicije“, istakao je Slavko Carić, predsednik IO Erste Banke, i dodao: „Građani će imati priliku da ostvare ekonomičnost u energetskom smislu, poboljšaju kvalitet svog stambenog prostora, kao i da ostvare značajne uštede u svom budžetu, kroz niže račune za energente“.

Maksimalni period otplate kredita za klijente iznosi 120 meseci, dok je najviši predviđeni iznos kredita 3.000.000 RSD.

„Ovo je prvi put da EBRD kroz odobravanje sredstava srpskoj banci podržava energetsku efikasnost u segmentu kredita namenjenih fizičkim licima. Zadovoljstvo nam je da udružimo snage sa Erste Bankom i verujemo da će široka mreža filijala našeg partnera omogućiti da dopremo do domaćinstava širom Srbije“, izjavila je Suzana Hargitaj (Zsuzsanna Hargitai), direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan, i dodala: „Takođe smo zahvalni Evropskoj uniji za obezbeđivanje sredstava za finansijske podsticaje koji ovaj zajam čine pristupačnijim domaćinstvima, Austriji i Investicionom okviru za Zapadni Balkan za neophodnu tehničku podršku, kao i Sekretarijatu Energetske zajednice u saradnji sa kojim se program realizuje. Ohrabrujemo domaćinstva u Srbiji da investiraju u mere renoviranja koje štede potrošnju energije i takođe donose uštede u kućnom budžetu, doprinose većoj udobnosti stanovanja i čuvaju životnu sredinu.”

GEFF na Zapadnom Balkanu je regionalni program finansiranja zelene ekonomije razvijen od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) sa ciljem da podrži ulaganja u energetsku efikasnost u okviru stambenog sektora. Finansijski podsticaji obezbeđeni su sredstvima Evropske unije, Republike Austrije i Investicionog okvira za Zapadni Balkan, a program je implementiran u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice. GEFF na Zapadnom Balkanu deo je međunarodnog GEFF programa aktivnog u 24 zemlje, koji podržava njihovu tranziciju ka zelenoj ekonomiji predstavljanjem tehnoloških alternativa i pratećih beneficija kroz poslovni plan za ulaganja u tehnologije visokih performansi, usluge i praksu.

Pročitajte i ovo...