Home VestiEkonomija Lex Agrokor postaje pravna tekovina EU

Lex Agrokor postaje pravna tekovina EU

by bifadmin

Zakon o postupku prinudne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog interesa za državu, takozvani lex Agrokor, uvršćen je u pravnu tekovinu EU od strane Saveta Evrope.

Prema pisanju hrvatskih medija, predstavnici Evropljana su izglasali predlog izmene Priloga Uredbe EP i Saveta br. 2015/848 o nesolventnosti sa 27 glasova za i samo jednim protiv.

Do sada su taj zakon priznavale kao važeći na njihovoj teritoriji, nepravosnažno, samo Engleska i Švajcarska, i to nakon što je ruska Sberbanka zatražila od tih država da ga ne priznaju, tvrdeći da on nije prilagođen evropskom insolventnom pravu.

Sada kad je Sberbanka pristala na nagodbu poverilaca, to više i nije toliko bitno, ali će biti važno ako neko drugi od nezadovoljnih poverilaca Agrokora bude hteo da “ruši” taj zakon, ocenjuje Jutarnji list.

“To u zanimljivu poziciju, da se tako izrazimo, dovodi Sloveniju čije sudstvo nije priznalo lex Agrokor, ali će morati da ga prizna verifikacijom u Evropskom savetu. Drugim rečima, ni u Sloveniji niko neće moći da se naplati od imovine Agrokora mimo Zakona o postupku prinude uprave”, objašnjava list.

Dalje dodaje da je tu, naravno, najvažniji Merkator, i konstatuje da, međutim, taj slovenački trgovački lanac ima ugovor s bankama-kreditorima koji je s njima sklopio Ivica Todorić, a koji umnogome ograničava upravljačka prava “starog” i “novog” Agrokora u Merkatoru.

“Štaviše, ako se banke ne saglase s promenom vlasništva u Agrokoru, mogle bi da aktiviraju klauzulu prema kojoj u tom slučaju mogu sve kredite u celosti da stave na naplatu i tako odvedu Merkator u stečaj. No, sadašnje informacije ne govore u prilog tome da će banke-kreditori Merkatora tako postupiti, ali će novi vlasnici Agrokora sigurno morati o tome da vode računa”, zaključuje se u tekstu.

Pročitajte i ovo...