Home VestiEkonomija Podsticanje zapošljavanja mladih – obučeno 48 nezaposlenih iz cele Srbije

Podsticanje zapošljavanja mladih – obučeno 48 nezaposlenih iz cele Srbije

by bifadmin

Četrdeset i osmoro nezaposlenih mladih ljudi, koji su završili tromesečnu obuku za zavarivanje u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Podsticanje zapošljavanja mladih“, dobili su na svečanosti u Smederevskoj Palanci međunarodno priznate sertifikate.

Sertifikate su im uručili Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta Republike Srbije i Aleksandar Bec (Alexander Beetz), vođa projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“, u okviru kog su polaznici obuke iz cele Srbije stekli kvalifikacije za zavarivača, jedno od najtraženijih zanimanja na trištu rada. Cilj projekta je da pruži podršku mladima starosti od 15 do 35 godina da poboljšaju položaj na tržištu rada i brže dođu do posla.

Obuku za zavarivanje je u okviru projekta do sada završilo ukupno 92 mladih ljudi, od kojih se neposredno nakon obuke zaposlilo njih 80.

„Zapošljavanje mladih poslednjih godina je jedan od glavnih prioriteta Vlade i upravo je projekat ’Podsticanje zapošljavanja mladih’ jedan od mehanizama da se mladima omogući bolje pozicioniranje na tržištu rada“, izjavio je ministar Vanja Udovičić.

Aleksandar Bec je istakao da nemačka vlada podržava ove obuke jer je Srbija za Nemačku važan partner.

„Novi strani investitori koji svakodnevno dolaze u Srbiju, a veliki broj njih je iz Nemačke, traže kvalifikovane ljude kao što ste vi. Kada sam razgovarao s vama u ponedeljak, pokazali ste mi različite načine zavarivanja i povezivanja komada metala. Ali ono što radimo ovde nije samo povezivanje komada metala. Radi se o povezivanju različitih delova Evrope. Želimo jednu snažnu ujedinjenu Evropu, u kojoj mladi ljudi pronalaze dobre poslove i mogu živeti dobar život“, poručio je učesnicima projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“ gospodin Bec.

Skupu su se obratili i mladi koji su obuku za zavarivanje završili u decembru 2017.godine i koji su odmah nakon završetka obuke pronašli zaposlenje. Mirko Petković, Tijana Todorov i Šaip Ramadanović su istakli da im je obuka bila značajna kao vid usavršavanja znanja i veština sa kojima im je put do zaposlenja bio kraći i brži. Istakli su takođe da su zadovoljni trenutnim uslovima u kompanijama u kojima su zaposleni i poručili su mladima koji su obuku upravo završili da njihovo profesionalno usavršavanje tek počinje i da je pred njima još puno posla kako bi postali pravi majstori svog zanata. Mladima se obratio i Bogdan Vasić, koji se nakon uspešno završene obuke zaposlio i koji je postao instruktor zavarivanja i podučavao mlade na obuci. Naglasio je značaj ovakvih programa i prilika za mlade da se usavršavaju i napreduju i u ovom zanimanju.

Projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih“ se sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje. Sprovodi ga Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike
Srbije, kao vodećim partnerom, uz podršku Ministarstva privrede, Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zbog dobrih rezultata u zapošljavanju koje obuka za zavarivanje pruža i velike zainteresovanosti mladih, ovaj projekat će i nadalje nezaposlenim mladima omogućavati obuku.

Pročitajte i ovo...