Home VestiEkonomija Tramp posegao za još jednim ekonomskim oružjem – kamatnim stopama

Tramp posegao za još jednim ekonomskim oružjem – kamatnim stopama

by bifadmin

U četvrtak je na valutnom tržištu došlo do burne reakcije investitora, kada je Tramp izjavio kako “nije srećan zbog brzog podizanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi”. Učesnici na Forex tržištu su odmah nakon izjave predsednika SAD počeli da prodaju američki dolar pa mu je do sada vrednost pala za približno 1%. U trenutku pisanja analize kurs EUR/USD na platformama Admiral Markets-a iznosi 1,1720, što je čak 6% ispod nivoa od pre četiri meseca.

Više je nego očigledno da Tramp radi sve ono za što misli da može da podstakne proizvodnju i zapošljavanje u SAD. Kritičari mu prigovaraju da je većina sličnih poteza nepromišljena i kratkoročne koristi, međutim to je jednostavno način rada aktuelnog američkog predsednika.

Brzo podizanje kamatnih stopa mu smeta iz dva razloga. Prvi je veći trošak podizanja kredita od strane građana i američkih kompanija. Naime, ako su kamatne stope visoke, manje će građana podizati stambene kredite zbog čega bi mogao patiti građevinski sektor. Takođe, kompanije bi se takođe mogle manje zaduživati i investirati u širenje poslovanja, na osnovu čega bi mogla da padnu očekivanja o profitabilnosti poslovnog sektora.

Drugi razlog je posledica dizanja kamatnih stopa na kurs dolara. U situaciji u kojoj kamatne stope u SAD naglo rastu, a u ostatku razvijenog sveta su praktično na nuli, investitorima se isplati kupovati američki dolar i ulagati u američke akcije. Pritom desetine, a možda i stotine miliona evra, britanskih funti, japanskih jena i ostalih valuta, se prebacuju u američki dolar, što dovodi do jačanja ove valute. Upravo zbog tog procesa je dolar u odnosu na većinu valuta tokom proleća ojačao više od 5%.

Posledica jačanja dolara je to da su danas svi američki proizvodi u inostranstvu 5% skuplji, a strani proizvodi u SAD 5% jeftiniji nego pre nekoliko meseci, što je verovatno glavni razlog zašto je Tramp odlučio dirnuti u još jednu tabu temu – komentarisanje politike centralne banke, koja bi trebalo da je nezavisna.

Hoće li FED prestati sa podizanjem kamatnih stopa?

Federalne rezerve su sad u vrlo nezgodnom položaju. Ako odluče da uspore tempo dizanja kamatnih stopa, javnost će smatrati da je ta institucija podlegla Trampovom pritisku i više nije toliko nezavisna. Ako pak nastavi sa dizanjem kamatnih stopa, rizikuju početak nove recesije zbog visokog troška zaduživanja građana, kompanija i države, kao i zbog prejakog dolara. Idući sastanak uprave FED-a je 01. avgusta, a iz izveštaja za javnost i odgovora na pitanja novinara na konferenciji za medije bi se trebalo moći iščitati jesu li Trampovi komentari uzrokovali bilo kakvu promenu u američkoj monetarnoj politici.

Hoće li dolar nastaviti da jača?

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da neće, a Trampovi komentari su samo kap koja je prelila čašu i podstakla rasprodaju dolara baš u ovom trenutku. Naime, dolar je po mnogim parametrima precenjen, a očekivano podizanje kamatnih stopa je već uračunato u sadašnji kurs. Tržišta kao da uopšte ne računaju na to da će kamatne stope uskoro početi da rastu i u ostalim razvijenim ekonomijama. Kako se bude bližio taj trenutak propraćen najavama visokopozicioniranih centralnih bankara u centralnim bankama evrozone, Britanije, Japana i sl., tako će se buditi interes za kupovinom tih valuta, koje bi trebalo da počnu postepeno da jačaju u odnosu na dolar.

Pročitajte i ovo...