Home VestiEkonomija AP: Uvoz američke soje povećan i pre dogovora Junkera i Trampa

AP: Uvoz američke soje povećan i pre dogovora Junkera i Trampa

by bifadmin

Uvoz američke soje u Evropsku uniju (EU) znatno je povećan i pre nego što je predsednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker rekao predsedniku SAD Donaldu Trampu prošle nedelje da će Unija kupovati više soje, navela je agencija Asošiejted pres (AP).

Prema objavljenim podacima EK, 37 odsto uvoza soje u Uniju tokom jula je iz SAD, dok je u julu 2017. godine devet odsto soje uvezeno iz te zemlje.

Junker i Tramp postigli su dogovor 25. jula da se pregovara o ukidanju carina na sve industrijske i još neke proizvode, mada ne i na poljoprivredne, te je vlada u Vašingtonu odustala od pretnje da će zavesti dodatne carine od 25 odsto na uvoz evropskih, mahom nemačkih automobila.

„Evropska unija će uvoziti više soje iz SAD i to se već dešava dok razgovaramo o tome“, rekao je Junker.

AP prenosi, pozivajući se na izvore iz EU, da je povećanje uvoza soje iz SAD isključivo iz ekonomskih razloga, a ne političkih, pošto je jeftinije od uvoza iz Brazila i Argentine.

Junker je krenuo na pregovore u Vašington uz uslov da Tramp povuče dodatne velike carine na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, što se nije dogodilo, primećuju komentatori u EU, ali je izdejstvovao dogovor da će Unija uvoziti mnogo više američkog tečnog gasa i soje.

Taj uvoz je Trampu izuzetno važan jer to proizvode farmeri koji su njegove važne pristalice i njegovi glasači, a našli su se u nevoljama jer je njihov izvoz potpao pod odmazdu Kine koja je, uzvrativši na američke dodatne carine na kinesku robu, uvela taksu na američku soju i druge proizvode.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...